Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöorganisationers reaktioner på budgeten: ”Oansvarigt och omoraliskt”

  Flera miljöorganisationer är starkt kritiska till den nu klubbade M-KD-SD-budgeten och menar att den är direkt skadlig för svenskt miljö- och klimatarbete.
  M, KD och SD:s budget driver tvärtom på klimatutsläppen, förstörelsen av ekosystemen och artkrisen genom nedprioritering av skogsskydd och gör det billigare och lättare att släppa ut koldioxid i en tid av skenande klimatkris, skriver Greenpeace.

  Högeralternativets budget har redan tidigare fått kritik för att nedprioritera klimat- och miljöpolitik, vilket SMB rapporterat om. Den innebär bland annat sänkt drivmedelsskatt och ett försvagat skogsskydd, menar Mattias Goldmann som granskat hållbarhetsanslagen i budgeten.

  WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind skriver så här i ett uttalande:

  Det är sorgligt att riksdagen beslutar om en budget som innehåller drastiskt minskade satsningar på klimat och biologisk mångfald samtidigt som det är kris för dessa områden. Det är ingen liten neddragning heller utan hela 3,5 miljarder nästa år.

  Regeringens skogsproposition innebär att möjligheten att skydda skog kan komma att försvagas kraftigt. Med den föreslagna budgeten riskerar skogsägare dessutom att stå utan ersättning för skydd av värdefull natur.

  Det är i den pågående energidebatten anmärkningsvärt att oppositionen kapar stödet till energieffektivisering för flerbostadshus och industrin. Att minska efterfrågan är den snabbaste och billigaste åtgärden för att säkra tillgången till energi, i synnerhet för de investeringar som nu görs i industrin.

  Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace, är även hon mycket kritisk i en kommentar.

  M, KD och SD:s budget driver på klimatutsläppen, förstörelsen av ekosystemen och utrotningen av arter genom nedprioritering av skogsskydd och gör det billigare och lättare att släppa ut koldioxid i en tid av skenande klimatkris. I kölvattnet av FN:s klimatkonferens väljer man att sänka drivmedelsskatten. Det är oansvarigt, omoraliskt och kommer att stå oss dyrt på alla sätt.

  Att M, KD och SD sänker drivmedelsskatten med 50 öre litern och bland annat bekostar det genom att inte skydda skog i den utsträckning regeringen aviserat är ett dubbelfel som varken gynnar landsbygden eller klimatet. Dessutom underlättar man för industrier med ohållbara affärsmodeller att fortsätta släppa ut koldioxid genom att ödsla skattebetalarnas pengar på greenwashing-alibit CCS, en koldioxidinlagringsteknologi som är dyr, energislukande och ineffektiv, när vi har skog som redan gör jobbet, enklare och billigare.

  Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace skriver i Aftonbladet.

  Vi behöver en rekordsnabb och smart omställning som både minskar utsläppen, säkrar ekosystemen och samhället och skapar trygghet för människor. Den nya budgeten misslyckas på alla dessa områden.

  Naturskyddsföreningen kritiserar budgeten på Twitter.

  M/KD/SDs budget vann, det innebär en förlust för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden.

  De beskriver även varför vissa av förslagen i budgeten är direkt skadliga för miljö- och klimatarbetet i Sverige.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.