Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöpartiet begär debatt om Vattenfalls brunkolsbrytning

  Per Bolund (MP) och Peter Norman (M) ska mötas i riksdagen för att diskutera om regeringens nya hållbarhetsmål innebära att Vattenfalls planer på fler brunkolsdagbrott i Tyskland kan stoppas.

  I går kom ett pressmeddelande från regeringen där miljöminister Lena Ek (C) säger:

  – Det har gått knappt en vecka sedan FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin vetenskapliga rapport i Stockholm. Den understryker vikten av att kraftigt fördjupa våra gemensamma ansträngningar med att minska utsläppen för att hålla tvågradersmålet i sikte.

  När pressmeddelandet kom hade det gått knappt ett dygn sedan SvD Näringsliv kunnat rapportera att det svenska helstatliga bolaget Vattenfall fått klartecken för nya dagbrott i Tyskland där man framöver planerar att bryta hundratals miljoner ton med brunkol för att använda i sina tyska kolkraftverk, något Supermiljöbloggen skrev om i går.

  Under gårdagen följde Aftonbladet upp denna nyhet, men vare sig miljöminister Lena Ek eller finansmarknadsminister Peter Norman ville, eller hade möjlighet att då kommentera det statliga bolagets agerande.

  I går lämnades även en interpellationsfråga in från Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund som riktas till finansmarknadsminister Peter Norman som är den som ansvarar för de statliga bolagen. Här skriver Bolund bland annat:

  Nyligen konfronterades miljöminister Lena Ek med denna uppgift och hon menade då att de hållbarhetsmål för statliga bolag som har införts av regeringen kan vara ett verktyg för att stoppa de nya dagbrotten. Hon hänvisade dock till finansmarknadsminister Peter Norman som ansvarig för frågan.

  För inte så länge sedan beskrev Peter Norman själv syftet med hållbarhetsmålen på följande sätt: ”De statligt ägda företagen ska vara föredömen, inte minst när det gäller hållbart företagande.”

  Mot denna bakgrund vill jag fråga finansmarknadsminister Peter Norman följande. Kommer de nya hållbarhetsmålen att innebära att Vattenfalls planer på nya dagbrott i Tyskland stoppas?

  Sista svarsdatum för Peter Norman är 23 oktober. Därefter följer en debatt i riksdagen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.