Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  SMB till er tjänst! Vi har sammanställt de olika partigranskningarna som har med miljö att göra. Om några partier är rankade skriver vi de tre bästa. Enjoy, och glöm inte att #miljörösta* idag!
  Naturskyddsföreningen har ställt ett flertal miljöfrågor till partierna. Miljöpartiet, vänsterpartiet, feministiskt initiativ och folkpartiet håller mest med om föreningens politiska förslag. WWF har också gjort en granskning. Där hamnar Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet i topp. Även miljöaktuellt och klimataktion har gjort utfrågning av partierna.
  Transporter
  – Riksdagsledamöterna har fått svara på om de tycker att det krävs satsningar som möjliggör en fördubbling av kollektivtrafiken till 2020.
  I topp: Vänsterpartiet (100 procent), miljöpartiet (100 procent) och centerpartiet (92 procent) svarade ja, absolut eller ja, kanske.
  – Bicycling har gett ut en cykelenkät till partierna.
  – Elbilssverige har utsett de mest elbilsvänliga partierna.
  I topp: Miljöpartiet (12 p), Vänsterpartiet (11 p) och Centerpartiet (10 poäng).
  Hållbar konsumtion
  – Sveriges Konsumenter har gjort en undersökning för att se hur konsumentvänliga partierna är, i huvudsak handlar frågorna om miljö och hållbarhet.
  I Ja-toppen: Feministiskt initiativ, vänsterpartiet och socialdemokraterna.
  – Ecoprofile har också undersökt partiernas konsumtionspolitik. De ställde frågan:

  Med vilken politik går ert parti till val för att uppnå hållbar konsumtion i Sverige? Lyft gärna samtliga stora privata konsumtionsområden, det vill säga mat, resande, boende, övrig privat konsumtion samt offentlig konsumtion. 

  Enligt ecoprofiles analys av svaren hamnade vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna och folkpartiet i topp.
  Klimat
  – Föräldravrålet har gjort en klimatbarometer.
  – Ni har väl hört talats om Sveriges sämsta idé? Greenpeace har gett ut en enkät för att se vad riksdagspartierna och feministiskt initiativ vill göra åt Vattenfalls kolgruvor och framtid.
  – Hagainitiativet har intervjuat politiker på hur de ser på klimatet, välfärden och möjligheter för Sverige.
  Matutsläpp
  – Svensk mat och miljöinformation, SMMI, har gjort en enkät för att se vilka åtgärder partierna vill göra för att minska utsläppen från vår mat.

  Där de borgerliga partierna betonar produktmärkning, åtgärder mot matsvinn och i några fall vikten av att gynna inhemsk livsmedelsproduktion sätter framför allt V, MP och Fi de höga köttkonsumtionsnivåerna i fokus.
  Vänsterpartiet vill ha en handlingsplan för minskad köttkonsumtion, med en minskning på 25 procent till år 2020 jämfört med 1990 års nivåer. Miljöpartiet förespråkar en ”kraftigt minskad köttkonsumtion” och vill minska köttandelen i offentliga måltider med 25 procent till 2020. Och Feministiskt initiativ vill införa en särskild köttskatt.

  Fiskepolitik
  – En student från Uppsala universitet har granskat partiernas fiskepolitik.
  I topp: Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet.
  – Även sportfiskarna har ställt några frågor till partiledarna.
  Fågelpolitik
  – Birdlife Sverige har också gjort en undersökning.

   Vi vill undvika att värdera de olika partiernas svar och ställningstaganden mer än att rent allmänt konstatera att det är Miljöpartiets och Vänsterpartiets respektive kommentarer som bäst rimmar med de frågor vi driver inom BirdLife Sverige.

  Här kan du testa på DN vilka partier som tycker som du om miljö >>
  Här kan du också miljötesta på sajten Global rättvisa >>
  *Kom ihåg att det finns miljöintresserade personer i de flesta partier om du ställt in dig på något parti som inte är listat.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.