Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  2016 riktades världens uppmärksamhet mot North Dakota, USA, när urfolksgruppen Sioux tillsammans med andra urfolk och miljöaktivister protesterade mot oljeledningen Dakota Access. Den här veckan utlyses deras seger i samband med att federal domstol stoppar oljeledningen.

  Efter många års kamp kom den 25 mars i år ett uttalande från domstolen i Washington om att ägarbolaget Energy Transfer och US Army Corps of Engineers måste göra en utförligare miljöriskanalys av oljeledningen. I mars var det fortfarande osagt huruvida oljeledningen skulle stängas ner under tiden för granskningen, men i veckan kom det slutgiltiga beskedet om att oljeledningens sträckning strider mot federala miljölagar och därför måste stängas och tömmas på all olja.

  Idag är en historisk dag för Sioux-stammen vid Standing Rock och de många personer som har stöttat oss i kampen mot oljeledningen, säger stammens ordförande, Mike Faith, i ett uttalande. Oljeledningen skulle aldrig ha byggts här. Det sa vi till dem redan från början.

  Det som ses som en vinst för urfolk och miljögrupper kommer som ett rejält bakslag för president Donald Trump. Redan samma vecka som Trump blev tillsatt som president gav han klartecken om att bygga oljeledningen, trots att Obamas regering tvärtom nekat byggtillståndet. Sen Trump-administrationen tillsatts har stora satsningar gjorts på subventioner till gas-, kol- och oljeindustrin, samtidigt som försök har gjorts för att häva flera miljökrav. Nu sätter domstolsbeslutet stopp för det.

  Sioux-gruppens kamp mot oljeledningen drog till sig hundratusentals sympatisörer som samlades vid flodbanken för att protestera jämte lokalbefolkningen 2016. Det blev ett startskott för en global rörelse ledd av framför allt unga personer som står för både urfolks självständighet och värnandet om miljön.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!