Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Moderat Europaparlamentariker ser krav på fiskvandringsvägar som ”galen idé”

  Skriver i debattartikel att hårdare miljökrav innebär att vattenkraftverk kommer tvingas stänga.
  Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att om förslagen som presenterats i Vattenverksamhetsutredningen delbetänkande genomförs, då ”kommer effekten i kraftverken att minska till följd av nya krav på bland annat minimitappning och fiskvandringsvägar”. Detta är enligt Fjellner ett problem för både den energiintensiva industrin och för det svenska klimatarbetet.

  Utredningens förslag skulle göra det betydligt dyrare att producera vattenkraft i Sverige. Det skulle påverka effekten i de stora vattenkraftverken negativt och rent av stänga flera mindre vattenkraftverk. I förlängningen är risken att ren vattenkraft ersätts med smutsig kol och olja, samtidigt som Sverige får svårare att visa ledarskap i det globala klimatarbetet.

  Fjellner frågar sig i artikeln var ”de här galna idéerna” kommer ifrån och konstaterar att den statliga utredningen är ”ett typexempel på när svenska myndigheter passar på att dra åt tumskruvarna lite extra när de får chansen och kan skylla på EU”.

  Utredaren menar att Sverige måste göra detta för att leva upp till EU:s ramdirektiv för vatten, annars kommer vi att få påbackning från EU-kommissionen. Jag köper inte att Sverige än en gång ska binda ris runt egen rygg, hämma vår konkurrenskraft och sedan låta de skyldiga komma undan med att skylla på EU.

  En som inte håller med Fjellner är Jan-Olof Larsson, socialdemokratisk riksdagsledamot ansvarig för fiske- och vattenfrågor. I en replik i Svenska Dagbladet skriver Larsson att Sverige som EU-nation riskerar miljardböter om vi inte följer de regler som EU satt upp på området.
  Larsson skriver vidare att den svenska energiförsörjningen knappast skulle äventyras med skärpta miljökrav på vattenkraften.

  Vurmen för småskalig vattenkraft är svår att förstå, den har ingen bra grund när det gäller Sveriges energisystem. De 1030 minsta kraftverken av totalt 2100 ersätts enkelt av endast 40 moderna vindkraftverk, Svenska Kraftnät skulle inte ens märka om de försvann. Däremot bidrar de stort till att Sverige inte uppnår det nationella miljömålet Levande sjöar och vattendrag.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!