Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Moderaterna kräver besked om Vattenfallförsäljning

  Foto: Emilia Öije

  Riksdagsledamoten Lars Hjälmered vill veta om regeringen tänker behålla och fasa ut Vattenfalls tyska kolverksamhet eller om regeringens uppfattning är att verksamheten bör säljas.

  Turerna kring en eventuell försäljning av Vattenfalls brun- och stenkolsverksamhet i Tyskland går vidare. Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiska talesperson, lämnade under torsdagen in två skriftliga frågor till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) där han vill ha svar från regeringen om vad som egentligen gäller.

  I den ena frågan skriver Lars Hjälmered:

  Inför valet 2014 gavs besked från regeringens partier att man ville ta fram och ge det statliga bolaget Vattenfall AB nya ägardirektiv. Under hösten 2014 tillsattes en statsrådsgrupp innehållande statsråden Damberg, Baylan, Romson och Bolund, som hade i uppgift att arbeta fram nya ägardirektiv. Sedan dess har inget hänt. Det är därför olyckligtvis oklart vad regeringen vill med styrningen av detta viktiga bolag.

  Kommer ministern och regeringen att ta fram förslag till nya ägardirektiv för Vattenfall AB och när kan riksdagen räkna med att kunna fatta beslut om desamma?

  I den andra frågan skriver han:

  Vattenfall AB har delat sin verksamhet i en nordisk och en europeisk del. Företaget genomför just nu en översyn av den europiska delen. Det diskuteras om en eventuell försäljning av företagets tyska kolverksamhet. I debatten lyfts också möjligheten att Vattenfall i stället behåller den tyska kolverksamheten och över tid fasar ut densamma.

  Är det aktuellt för ministern och regeringen att behålla och fasa ut Vattenfall AB:s tyska kolverksamhet eller är det regeringens uppfattning att verksamheten bör säljas?

  Mikael Damberg har nu max fem arbetsdagar på sig att besvara frågorna.

  ___

  Läs också:

  Finansmarknadsministern vill inte svara på Vattenfallfråga – som han själv ställde för sju år sedan

  Jonas Sjöstedt (V): ”Det är dags att styra upp Vattenfall på allvar”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra