Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Moderaterna kräver svar från regeringen om framtiden för det fiskefria området i Kattegatt

  Johan Hultberg, partiets miljöpolitiska talesperson, vill veta vad regeringen har för position i de pågående förhandlingarna med Danmark, som vill öppna upp området för fiske igen.

  Supermiljöbloggen har flera gånger skrivit om det område i Kattegatt som efter en överenskommelse mellan Sverige och Danmark varit stängt för fiske sedan 2009. Beslutet togs i syfte att skydda den hotade torsken, och åtgärden har visat sig vara framgångsrik. Fiskebestånden i Kattegatt har gynnats, men även den biologiska mångfalden på bottnarna som på detta sätt skyddats från fysisk påverkan i form av trålning.

  Men Danmark vill nu, efter hårt tryck från landets fiskeindustri, öppna upp området för fiske igen, och förhandlingar pågår med Sverige.

  Vad den svenska regeringen vill i dessa förhandlingar är dock oklart, och det här har fått Moderaterna att reagera. Partiets miljöpolitiska talesperson, Johan Hultberg, har nu lämnat in en skriftlig riksdagsfråga till ansvarigt statsråd, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), där han skriver.

  På grund av den allvarliga situationen för torskbeståndet i Kattegatt enades Sverige och Danmark 2008 om införa ett fredningsområde i Kattegatt och norra delen av Öresund. Överenskommelsen innebar att det, från den 1 januari 2009, infördes ett totalt fiskeförbud inom ett kärnområde i södra Kattegatt samt därtill ett större buffertområde med förbud mot fiske med sådana redskap som kan fånga torsk under dess lektid. Vidare förbjöds allt oselektivt trålfiske under hela året i en del av området.

  Just nu pågår förhandlingar mellan den svenska och den danska regeringen om det fortsatta regelverket för fisket i Kattegatt. Enligt medieuppgifter vill man från dansk sida lätta på reglerna och bland annat öppna upp för mer trålfiske. Den svenska regeringens position i förhandlingarna är oklar.

  Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht följande:

  Avser statsrådet att verka för att ändra reglerna som råder inom fredningsområdet i Kattegatt och norra delen av Öresund och i så fall hur?

  ______

  Läs mer på Supermiljöbloggen:

  Miljöorganisationer kräver att det fiskefria området i Kattegatt får fortsatt skydd
  Havs- och vattenmyndigheten föreslår att det fiskefria området i Kattegatt skyddas

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!