Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Möjligt säljstopp för glyfosat i sommar

  Storsäljande bekämpningsmedel från Mosanto, Dow och Syngenta kan plockas bort från butikshyllorna i EU i sommar. Detta efter att länderna i EU inte kunnat enas om en ny licens för huvudingrediensen glyfosat, rapporterar The Guardian.

  Huruvida glyfosat är giftigt för människor är en fråga som splittrar EU-länderna, men också Världshälsoorganisationen WHO och forskarvärlden.

  Glysofat är Europas mest använda ogräsmedel, och finns exempelvis i Mosantos lika omdiskuterade som populära bekämpningsmedel RoundUp. Försäljning av medlet står för en tredjedel av företagets inkomster.

  Globalt används medlet oftast på grödor som har blivit genmanipulerade till att överleva giftet. Flera studier visar att glyfosat skadar djur, växter och hela näringskedjor. I en ny tysk studie visade sig 75 % av försökspersonerna ha fem gånger högre halter av glyfosat i urinen än gränsvärdena för hur mycket av ämnet som tillåts i vatten. Samtidigt hävdar amerikanska studier att gränsvärdena är för lågt satta.

  Vissa stora jordbruksorganisationer menar att de behöver medlet för att få lönsamhet i sin produktion, medan 1,4 miljoner människor världen över har skrivit under ett upprop för ett förbud av gyfosat.

  England är för fortsatt försäljning, medan Frankrike, som redan har förbjudit medlet, motsätter sig en förnyad licens. Sverige har lagt ner sin röst i frågan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.