Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”När de försvinner så försvinner allas våra rötter”

  Foto: Foto: Jimmy Nelson. Ej fri att använda, publicerad med tillåtelse.

  Jimmy Nelson fotograferar ursprungsfolk runtom i världen. Sibirien, Peru, Etiopien, Vanuatu – och så vidare. Överallt har han skapat kontakter och velat visa världen personerna som oftast trängs undan eller glöms bort.

  Bland grupperna som Jimmy Nelson har fotograferat finns en stam i Västpapua, beläget ovanför Australien.

  – Bara i Västpapua finns över 1000 stammar. Man kan använda hela livet och fortfarande inte hinna träffa alla stammar där, säger han.

  Frågan är hur länge livsstilen och kunskaperna kommer finnas kvar, då hoten mot ursprungsfolken är många. Globalisering och bristfälliga rättigheter har för många varit en del av vardagen under lång tid, men nyare hot som klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald märks snabbt hos de som är beroende av sin omgivning för att överleva.

  – Det förändrar allt! utbrister Jimmy Nelson. Enligt en FN-rapport kommer 95 procent bo i städer vid 2050. Då kan ursprungsfolkets livsstil vara borta, fortsätter han.

  Enligt Jimmy Nelson har grupper över hela världen reagerat på klimatförändringar och förlust av arter. I Västpapua och Vanuatu finns en rädsla för havshöjningen, där vissa väntar sig att ha flyttat inom tio år. I Etiopien hotas jordbruket. På den sibiriska tundran blir renskötseln – precis som i Sverige – allt svårare när tö skapar tjäle i marken och hindrar renarna från att komma åt maten.

  – Vi åkte rakt ut på tundran, tolv timmar i mörker helt utan lokaliseringspunkter och lyckades ändå hitta fram till de tre stugorna. De hittade vägen genom att titta på hur isen och snön hade lagt sig på marken, säger Jimmy Nelson.

  Det finns enligt Jimmy Nelson mycket att lära av ursprungsfolk, som hur man lever i samklang med naturen.

  – Vi måste både fotografera dem innan de försvinner – och kämpa för att så inte ska ske. Varje stam besitter en unik historia med sin förmåga att i symbios leva tillsammans med djurlivet och naturen, en kompetens som ibland tagit årtusenden att växa fram. Nu är de strax borta om vi alla inte kraftsamlar, och när de försvinner så försvinner allas våra rötter, säger han.

  Jimmy Nelsons fotografier och uttalanden är inte okontroversiella. Han har upprört många som ansett att hans arbete varit vinklat och menat att ursprungsfolket knappast kommer försvinna – utan fortsätta kämpa.

  – Jag såg fotona och tyckte inte om dem. Den här mannen vill bara tvinga sina egna idéer på fotona, publicera dem i böcker och visa dem för alla så att människor kommer att tro att han är en fantastisk fotograf. Precis som Chagnon gör han vad han vill med ursprungsbefolkningar. Det är inte sant att ursprungsbefolkningen håller på att dö ut. Vi kommer att finnas kvar länge, kämpa för vårt land, leva i denna värld och fortsätta att skapa våra barn, har Davi Kopenawa, talesperson för den brasilianska Yanomami-stammen, sagt till Survival International.

  Jimmy Nelson utstrålar engagemang och vördnad för personerna på porträtten, och det är svårt att se hur fotografierna skulle kunna tas utan förtroende från de som fotats. Han ser fotografierna som hyllningar – och ber personerna han fotar att klä sig utefter det. De kan gå i dagar för att hitta rätt plats och rätt ljus. Det gör det lätt att anklaga honom för romantisering. Huruvida det är rätt eller fel får lämnas till betraktaren.

  Du kan se Jimmy Nelsons bilder på utställningen ”Homage to Humanity” på Fotografiska museet i Stockholm i höst.


  SMB vill också att vuxenvärlden och politikerna tar ansvar och pushar därför klimatdebatten framåt. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!