NASA-chef sågar teorin om en ny mini-istid
Några forskare menar att det kan bli en ny mini-istid mellan 2030 och 2040. Enligt en NASA-chef skulle detta endast innebära att den globala uppvärmningen fördröjs med tre år. Enligt FN:s klimatpanel är påverkan från växthusgasutsläpp mycket större.
Solens strålning brukar variera i elvaårsperioder. Detta tros hänga ihop med förekomsten så kallade solfläckar. Flera kallare perioder i jordens historia hänger ihop med få solfläckar. Enligt FN:s klimatpanel IPCC har den totala solstrålningen, på grund av dessa elvaårs-perioder, varierat med cirka 0,1 procent under den senaste hundra åren.
Nu anser några forskare att minskad solaktivitet gör att det kommer att bli kallare mellan 2030 och 2040 och att det skulle innebära en ny mini-istid liknande den som inträffade mellan 1645-1715, skriver Royal Astronomical Society. Detta har fått stor uppmärksamhet i bland annat svenska medier. Det finns dock skäl till att hålla sig kylig till sådana artiklar.
Klimatforskaren Gavin Schmidt, chef för NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS), skriver på Twitter att klimatpåverkan från koldioxid är över tio gånger starkare än klimatpåverkan från dessa variationer i solstrålningen. Schmidt skriver också att den minskning i solaktivitet som Zharkova menar kommer att ske mellan 2030-2040 endast innebär att klimatförändringarna fördröjs med några år och kallar iden om en ny mini-istid för löjlig. Natursidan skriver mer om det här.
IPCC (s. 1007) har sammanfattat forskningen och menar att solaktiviteten kan komma att minska betydligt under de kommande decennierna, även om det finns en stor osäkerhet om det. Den förändrade solaktiviteten skulle kunna påverka hastigheten i ökningen i den globala temperaturökningen, skriver IPCC. De skriver också att minskad UV-strålning i samband med förändring i solaktiviteten skulle kunna få en större påverkan på klimatet i vissa regioner, men att det finns lite kunskap om detta.
Med anledning av vad forskningen och IPCC säger så är det dåligt av DN i sin artikel framställer det ungefär som om det vore en 50/50-fråga om den eventuellt minskade solaktiviteten och ökningen av växthusgaser kommer att ha störst påverkan på klimatet. Det blir ännu sämre av att den enda forskare som DN intervjuat i sin artikel är Pål Brekke, som enligt Norska Forskningsrådet är klimatskeptiker.
Sammanfattningsviss ger forskningen om förändrad solaktivitet och ”ny mini-istid” inga skäl att inte minska klimatutsläppen dramatiskt, även om minskad solaktivitet skulle kunna leda till att klimatförändringarna fördröjs med några år.
UPPDATERING ( 14 juli, kl 11:30)
DN har svarat oss att de tagit bort artikeln. För den som vill läsa mer om ämnet skriver Uppsalainitiativet här och Climate Progress här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till