Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Naturskyddsföreningen: ”Vi behöver 100 procent ekologisk matproduktion”

  Det är dags att ställa om hela världens matproduktion, det menar Naturskyddsföreningen som i en ny rapport har sammanställt problemen med dagens storskaliga, kemikalie- och konstgödselberoende jordbruk. Rapporten pekar också på hur vi både kan föda hela världens befolkning och ta vara på miljön genom ett hållbart, 100 procent ekologiskt jordbruk.

  Rapporten ”100 % ekologiskt?” pekar på att jordbruket har ett antal stora utmaningar framför sig. Det handlar om en växande befolkning som behöver allt mer mat, samtidigt som utsläppen av kväve, fosfor och kemikalier måste minska drastiskt från jordbruket om vi vill slippa övergödning, döda havsbottnar, minskad biologisk mångfald, med mera. Dagens storskaliga kemiska monokulturer är dessutom mer känsliga för exempelvis angrepp av resistenta skadedjur eller för att drabbas av torka. Samtidigt blir oljan allt dyrare, och även fosforn som utgör grunden i konstgödsel kommer på sikt bli mer svårtillgänglig, vilket gör behovet av en omställning till ett mer lokalt jordbruk allt större.

  Viktiga lösningar enligt rapporten är ett mer lokalbaserat, diversifierat jordbruk som rör sig bort ifrån konstgödsel och kemikalier, mot ekologisk produktion. Visserligen har ekologisk produktion lägre avkastning i västländer konstaterar rapporten, men problemet med att folk svälter i världen handlar mer om ojämlik fördelning än om brist på mat: en tredjedel av maten vi producerar slängs. Dock menar rapporten att vi i väst i framtiden kommer behöva minska vårt köttätande, eftersom köttproduktion kräver mer mark och resurser än annan mat.

  Lanseringen av rapporten är en del i Naturskyddsföreningens kampanj för att få fler att välja ekologiskt.

  – Den här kampanjen ska hjälpa konsumenterna att välja ekologisk mat i butikshyllan. Vi vill lyfta fram hur enkla beslut i vardagen kan sätta igång en stor förändring av hur vi hanterar jordens resurser, säger Jessica Andréason, projektledare för kampanjen på Naturskyddsföreningen.

  Är du nyfiken på att lära dig mer, men orkar du inte läsa en hel rapport? Spana in Naturskyddsföreningens kampanjsida där de sammanfattat alla problem med dagens jordbruk, och varför du gör en viktig insats genom att välja ekologiskt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.