Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Nödläge i Australien

  Foto: Pixabay

  En veckas nödläge har utlysts i den australiska delstaten New South Wales efter att en värmebölja med rekordtemperaturer och bränder har dragit in över regionen. Efter massiva protester har nu landets premiärminister avbrutit sin semester.

  Australien har slagit flera värmerekord i veckan och i torsdags var den genomsnittliga temperaturen 41,9 grader samtidigt som de värsta skogsbränderna på ett decennium pågår. Just på grund av de höga temperaturerna är bränderna värre än vanligt i delstaterna Victoria och South Australia.

  I flera delstater varnar myndigheterna för både rök och eld och människor med astma eller andra andningsproblem uppmanas att stanna inomhus. På grund av bränderna var luftkvaliteten i västra Sydney redan i november så dålig att luftföroreningsnivån var två till tre gånger högre än det nationella genomsnittet.

  Det är andra gången sedan årets skogsbrandsperiod började som nödläge utlyses i New South Wales. Nödläget innebär att räddningstjänsten nu får extra befogenheter, skriver SVT. Det innebär bland annat att de kan avgöra hur statliga resurser ska fördelas, men även att stänga vägar, tvångsevakuera människor och ta över privata fastigheter om det bedöms vara nödvändigt under räddningsinsatser.

  Omkring 2 000 brandmän i delstaten arbetar med att släcka branden. Flera personer har redan dött under skogsbränderna och förhållandena beskrivs som katastrofala. Det lilla samhället Balmoral, cirka tio mil sydväst om Sydney, blev så gott som helt utplånat i en av bränderna. Samhällets 400 invånare hade lyckligtvis redan evakuerats och ingen av de boende rapporteras ha omkommit i branden.

  Trots att flera experter har kopplat bränderna i New South Wales till förändringar i klimatet har landets premiärminister Scott Morrisson förnekat att det skulle finnas ett sådant samband. Istället har han fortsatt försvara fossila bränslen. Tillsammans med USA och Brasilien ingick Australien nyligen i skaran av länder som under COP 25 i Madrid anklagades för att medvetet försöka förhala och sabotera förhandlingarna mot en gemensam regelbok. Morrison har nu efter massiv kritik avbrutit sin semester på Hawaii efter att två brandmän dött.

  För brandmännen som befinner sig i frontlinjen är i alla fall sambandet tydligt och det är därför de har protesterat utanför parlamentet. Dagens ETC citerade en av dessa brandmän:

  Bland dem som håller i slangen kommer du inte att hitta en enda klimatförnekare, eftersom vi vet att brandsäsongen bara blir längre och längre och längre.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra