Norska försvaret börjar med köttfria måndagar
Ser det som en klimatåtgärd.
Norska försvaret ska börja med köttfria måndagar, det skriver tidningen Aftenposten. Med 35 000 måltider om dagen så innebär tilltaget att det blir 150 ton mindre kött som går åt på ett år.
Örlogskapten Pål H. Stenberg, som är sektionschef för försvarets logistikorganisation, säger till tidningen att detta handlar både om klimatet och om soldaternas hälsa:
– Kjøttfrie dager er et klimatiltak. Men vi støtter oss også på offentlige kostholdsråd, som sier at vi bør spise mindre kjøtt av helsegrunner.
Aftenposten hänvisar till FN som konstaterat att köttproduktionen i världen leder till enorma växthusgasutsläpp. Tidningen drar därefter den ordvitsiga slutsatsen:
Det betyr at Forsvaret med kjøttfrie dager forsvarer hele verden mot en klimakrise.
Sedan tidigare har det norska försvaret jobbat mycket också med att öka andelen ekologisk mat som soldaterna äter. Politikerna i Stortinget har enligt Aftenposten beslutat att 15 procent av försvarets livsmedel ska vara ekologiska år 2020, men detta mål ska ha uppnåtts redan i år skriver tidningen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till