Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nu vill svenskar ha en solelsrevolution

  Sju av tio svenskar vill nu att det ska satsas mer på el från solkraft.

  I en nyligen publicerad undersökning spås det att nästan varje villaägare i Sverige kommer vilja installera solceller på sina tak inom en tioårsperiod. Efterfrågan har ökat kraftigt de senaste åren, mycket beroende på att färdiga solcellspaket, där även installation ingår, har lanserats på marknaden.

  För villaägare är det inte bara ett stöd till utvecklingen av förnybara energikällor som lockar. Tanken om att bli självförsörjande på egenproducerad el och på så vis inte vara beroende av energibolag är det som lockar mest enligt energibolaget Bixias solenergiexpert.

  De senaste åren har tekniken bakom solkraft utvecklats i snabb takt och gjort att solkraften blivit konkurrenskraftig på marknaden. Vi har tidigare rapporterat om att världens största finansbolag, UBS, förutspår en solrevolution på elmarknaden och att den kan ske helt utan subventioner.

  Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson, argumenterar för att i stort sätt alla har en möjlighet att bli miljövänliga elproducenter. Han utgår från att det finns gott om tak som lätt skulle kunna fyllas med solceller och att Sverige skulle kunna få upp mot 50 procent av sin energi från solenergi från dessa outnyttjade tak om alla drog sitt strå till stacken.

  ”Min förhoppning är att det ska bli enklare för kunderna att bli självförsörjande och kanske till och med tjäna pengar på sin solanläggning. För att det ska bli möjligt behövs ett nettodebiteringssystem på årsbasis eller månadsbasis. I dagsläget sker nettodebiteringen på timbasis” – säger Bixias solenergiexpert Arne Andersson som kommentar till undersökningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.