Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny FN-rapport: Ländernas klimatåtgärder räcker inte

  Foto: CC0 Public Domain

  Inför FN:s klimattoppmöte i Paris 30 november-11 december så har världens länder fått presentera vilka klimatåtgärder de tänker genomföra. 
  Idag presenterade FN en rapport där de sammanställt ländernas klimatåtgärder inför klimattoppmötet i Paris och konsekvenserna av dem.

  Totalt har 146 länder rapporterat vilka klimatåtgärder de tänkt genomföra, dessa 146 länder står tillsammans för 86 % av de globala växthusgasutsläppen.

  Chefen för FN:s klimatkonvention Christiana Figueres säger om rapporten att klimatåtgärderna innebär att uppvärmningen kan begränsas till 2,7 grader, vilket inte är tillräckligt men lägre än den uppvärmning på 4-5 grader som många hade förutspått innan dessa klimatåtgärder presenterades. Figueras säger också att detta ska ses som ett golv och och inte som det sista ordet om vad länderna är beredda att göra.

  Sverige har inte lämnat in ett eget åtagande till FN. Istället står Sverige bakom EU:s åtagande om att minska växthusgasutsläppen med 40 procent till år 2030 jämfört med 1990.

  Frågan om Sverige ska lämna in ett eget klimatåtagande diskuterades bland annat i en debatt i riksdagen mellan Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm och miljöministern Åsa Romson (mp). Jens Holm tyckte att Sverige borde komplettera EU:s åtagande med ett eget åtagande. Romson svarade med att hon driver att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 50 procent till 2050, men att Sverige inte bör lämna in ett eget åtagande.

  Centerpartiets miljöpolitiske talesperson Kristina Yngwe säger till Supermiljöbloggen om FN-rapporten att:

  Klimatpanelens rapport blir en viktig pusselbit inför toppmötet i Paris, men den visar också att ländernas åtaganden inte räcker om vi tillsammans ska nå tvågraders-målet. Därför får inte arbetet stanna av efter Paris, utan alla länder måste fortsätta sträva efter att hela tiden göra mer.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.