Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny lagstiftning ska minska palmolja i biodiesel

  palmolja Foto: H.Dragon

  Riksdagen har röstat igenom en omklassificering av PFAD. Beslutet kommer minska efterfrågan av den kontroversiella palmoljeprodukten.   

  Det nya beslutet innebär att PFAD inte längre klassas som restprodukt från palmolja i svensk biodiesel. Därmed tas den nuvarande skattesubventionen bort och palmoljans ursprung ska kunna spåras tillbaka till odlingsområdet.

  Sverige är idag EU:s största konsument av PFAD. Inflödet av billig PFAD har länge blockerat för aktörer som vill satsa på mer hållbara, men dyrare,  råvaror. Supermiljöbloggen har tidigare berättat om hur kraftfullt lobbyarbete fördröjt omklassificeringen.

  Miljörörelsen välkomnar beskedet.

  Dagens beslut är en stor lättnad. Det är stora ekonomiska intressen på spel, och de som velat fortsätta använda PFAD som råvara till sin biodiesel har bedrivit ett aktivt lobbyarbete. Men fakta och förnuft segrade till slut, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för Gröna Bilister.

  PFAD bildas vid skörd av palmoljeprodukter och används av många producenter av biodrivmedel som ersättare för konventionell olja. Problemet är bara att enorma mängder koldioxid frigörs när regnskog bränns ner för att ge plats åt palmoljeodlingarna. I vissa fall kan biodiesel med palmolja vara tredubbelt så dåligt för klimatet som vanlig bensin.

  Fossila bränslen måste förbjudas, men inte ersättas med produkter som är lika dåliga eller ännu sämre för klimatet. Att förespråka ett alternativ där produktionen kan orsaka så mycket som upp till tre gånger så höga klimateffekter som fossilt bränsle, håller helt enkelt inte, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande i ett pressmeddelande.

  Den nya omklassificeringen träder i kraft 1 juli 2019.


  SMB kämpar mot palmoljan. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.