Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny mätning: fyra av tio svenskar avstår kött av klimatskäl

  I en ny undersökning av DN/Ipsos uppger fyra av tio svenskar att de under det senaste året har minskat eller avstått helt från kött av klimatskäl. Resultatet tyder även på att attityden till flyg håller på att förändras. 

  2018 var ett år med osedvanligt stort fokus på klimatfrågan i samhällsdebatten. Med detta som bakgrund har DN/Ipsos undersökt i  vilken mån svenskarna har ändrat på sina vanor med hänsyn till miljö- och klimat under det senaste året. Frågorna handlade om kost, resande och boende, som är de områden som generar mest utsläpp i de svenska hushållens livsstil.

  I undersökningen uppger fyra av tio att de har minskat eller avstått helt från kött under den senaste tolvmånadersperioden. Fyra av tio uppger även att de valt kollektivtrafik framför bilen och fem av tio uppger att de försökt minska sin energikonsumtion i hemmet.

  Undersökningen tyder även på att inställningen till det egna flygandet håller på att förändras. I mars förra året gjorde DN/Ipsos en liknande undersökning som visade att bara en av tio minskat sitt flygande med hänsyn till klimatet. I den nya undersökningen uppger hela tre av tio att de valt annat färdmedel än flyg inför en resa. Dock var frågan ställd något olika i de båda undersökningarna vilket gör det svårt att avgöra tillförlitligheten i förändringen.

  Ett annat intressant resultat från mätningen var att kvinnor ändrat sina vanor i betydligt större utsträckning än män. Exempelvis hade fem av tio kvinnor minskat eller slutat med kött i jämförelse med tre av tio män. Detta stämmer överens med tidigare studier från SOM-institutet som visar att kvinnor generellt ser allvarligare på klimatförändringar än män, skriver DN.


  Supermiljöbloggen bevakar frågan om svenskarnas klimatpåverkan. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!