Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport sågar minerallagen

  Regeringens gruvpolitik är farlig för Sverige. Det menar forskare i ekonomi, som idag sammanfattar sina slutsatser på Dagens Nyheters debattsida. Rapporten är skriven på uppdrag av Expertgruppen i studier för offentlig ekonomi, som är tillsatt av finansdepartementet.

  Rapporten menar att Sveriges befolkning, idag och i framtiden, har rätt till värdet av landets naturresurser. Vinsterna från gruvbrytningen borde därför skattas och fonderas för framtiden.

  Poängen med regeringens minerallag är att ju lägre skatterna är, ju högre är de utländska företagens investeringsvilja. När de utländska företagen startar gruvor i Sverige så ger det jobb i den svenska glesbygden. Gruvverksamhet är en väldigt kostsam industri, som innebär stora ingrepp i natur och miljö. Värdet av de nya jobben är därför väldigt litet om Sverige inte får någon del av vinsten från själva resurserna i marken.

  Rapporten menar att gruvföretagen inte skulle låta sig skrämmas av beskattning i nivå med andra länder. De naturliga och politiska förutsättningarna gör ändå Sverige till ett konkurrenskraftigt land för gruvbrytning. Kortsiktigheten i lagstiftningen är farlig för Sverige, menar rapportförfattarna. Dels ekonomiskt, men också politiskt eftersom väljarna kommer att känna sig lurade när företagen försvinner med vinsterna.

  Regeringens strategi att satsa på gruvindustri som en metod för att skapa jobb på landsbygden har mött hård kritik från civilsamhälle och miljöorganisationer. Dessa menar att även om gruvorna ger jobb och inkomster för i bästa fall några decennier, så förstör de livsmiljön för människor, djur och växter för all framtid.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.