Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport visar att barn utsätts för plaster och farliga kemikalier


  I slutet av året släppte Naturskyddsföreningen den nya rapporten Från god morgon till Bolibompa – plast och miljögifter i barns vardag. Rapporten visar att barn i Sverige idag utsätts för stora mängder plaster.

  Plaster är något som omger oss varje dag och därför kanske det inte verkar så farligt att även barn utsetts för detta. Problemet är dock att många plaster läcker farliga kemikalier som kan tas upp av kroppen och påverka hälsan negativt. Varför just barn lyfts fram i Naturskyddsföreningens rapport är dels eftersom de utsätts för i förhållande större mängder gifter än vuxna och dels för att de är känsligare då de genomgår viktiga utvecklingsfaser. Naturskyddsföreningen har också gjort en genomgång av när barn utsätts för plaster.

  Att begränsa den negativa påverkan från plaster är i första hand inte en konsumtionsfråga utan det krävs förutom mer ansvarstagande från företagarna även en mer ambitiös kemikaliepolitik. Supermiljöbloggen har under hösten 2012 rapporterar om att Danmark vågar det som Sverige inte gör och förbjuda vissa extra farliga ftalater. Några av de råd som Naturskyddsföreningen ger till politikerna listas här nedan.

  • Kemikalier med likartade egenskaper bör samregleras, om ett av ämnena i gruppen visats farligt; Sverige bör driva en sådan linje inom EU och tillämpa den nationellt.
  • Bromerade flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen bör stegvis fasas ut, med början i barnens vardagsmiljöer.
  • Sverige bör gå i framkant och snarast förbjuda bisfenoler i material som kommer i kontakt med mat, förslagsvis börja med konservburkar av metall. Det finns redan alternativa förpackningar i form av till exempel Tetrapack.
  • Sverige bör snarast sätta till en utredning som visar på vilka hormonstörande ämnen man hittar i matförpackningar på svenska marknaden, i vilka förpackningstyper dessa hittas, samt omgående börja fasa ut sådana ämnen.

  För dig som hänga med i plastfrågan är ett tips att följa #plastriot på twitter.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.