Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny studie: Haven värms upp i rekordfart

  Aldrig tidigare har temperaturen i haven varit så hög som under 2019 och aldrig har värmeökningen gått så snabbt. Det visar en ny internationell forskningsstudie.

  Enligt en ny studie sammanställd av fjorton forskare vid olika universitet och institut i USA och Kina går uppvärmningen av haven allt snabbare, och förra året uppmättes till det varmaste någonsin. En av författarna är bland annat den välkände amerikanske klimatforskaren Michael Mann.

  Rapporten knyter an till tidigare forskning från bland annat FN:s klimatpanel IPCC:s senaste specialrapport om havet och planetens frusna delar som visade att utsläppen av växthusgaser får allt större påverkan på världens hav och istäckta områden. 

  Eftersom över 90 procent av den överskottsvärme som bildas på grund av de växthusgaser som människan släpper ut tas upp av haven värms dessa upp i takt med att utsläppen ökar. De senaste trettio åren har uppvärmningen accelererat nästan fyra och en halv gånger snabbare, jämfört med tidigare.

  De senaste fem åren är de varmaste som hittills har uppmätts när det gäller havens medeltemperatur, och 2019 sattes som sagt nytt rekord. Dessutom går uppvärmningen av haven betydligt snabbare nu än tidigare. Kevin Trenberth, klimatforskare vid National Center for Atmospheric Research, och en av dem som har deltagit i studien bekräftar till CNN den mänskliga påverkan på havens uppvärmning:

  Den uppåtgående trenden är tydlig, och vi kan med all säkerhet säga att den till största delen är en följd av de klimatförändringar människan har orsakat.

  En av de andra forskarna som deltagit i studien, Lijing Cehng, säger till CNN att denna temperaturökning motsvarar samma värmeutveckling som explosionen från 3,6 miljarder atombomber av den storlek som släpptes över Hiroshima under andra världskriget skulle avge. Det innebär ungefär fyra bomber ner i haven varje sekund året om. Även NASA-forskaren James Hansen har använt sig av denna liknelse för att sätta den globala upphettningen av planeten i perspektiv.

  Denna uppvärmning kommer dessutom med största sannolikhet att bestå framöver, även om vi skulle stoppa utsläppen idag, eftersom vi därmed måste ta hänsyn till att utsläppsgaser sker med viss fördröjning. Enligt Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, kan det röra sig om årtionden, beroende på hur ambitiös utsläppsminskning är:

  Det finns så att säga det man kallar för ’committed warming’, en uppvärmning som redan har skett. Det har bara inte riktigt manifesterat sig ännu. Även om vi lyckas hylla Parisavtalets intentioner så kommer haven fortsatt att värmas upp i ytterligare något decennium, åtminstone.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.