Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Ny studie: Kongos regnskogar kan vara borta år 2100

  Foto: Roni Ziade (Public Domain 1.0)

  Världens näst största regnskog förutspås vara nedhuggen i slutet av århundradet. Anledningarna är konflikt, fattigdom och befolkningsökning.
  Det så kallade Kongobäckenet är Kongoflodens avrinningsområde i västra centrala Afrika. Området är omkring 1900 kilometer från norr till söder och spänner över sju olika länder, bland annat Kongo-Kinshasa (även kallat Demokratiska republiken Kongo) och Tanzania.
  Genom att analysera satellitbilder fann man att ca 165 000 kvadratkilometer regnskog skövlats mellan 2000 och 2014, vilket motsvarar en yta större än Bangladesh. Till skillnad från merparten av skövlad regnskog i världen så var det dock inte industriellt jordbruk som stod bakom skövlingen: Över 80 procent av den skövlade skogen har huggits ner av enskilda bönder, ofta med enkla handyxor som redskap, för att bereda plats för åkermark.
  Forskarna menar att den stora andelen småskalig skogsskövling beror på den utbredda fattigdomen i regionen, vilken härstammar ur konflikter och politisk instabilitet. Mer än hälften av regnskogen ligger inom gränsen för Kongo-Kinshasa, som präglats av decennier av inbördeskrig och som ligger i bottenskiktet av Human Development Index.
  Människorna i regionen har med andra ord sannolikt inte mycket annat val än att hugga ned regnskogen för att utöka sin åkermark. FN förutspår också att befolkningen i Kongobäckenet kommer att ha ökat femfaldigt i slutet av århundradet, vilket kommer öka trycket på regnskogen ytterligare.

  Om dessa trender håller i sig förutspår forskarna att de orörda delarna av Kongos regnskog, världens näst största, kommer vara borta år 2100.


  SMB bevakar frågan om regnskogarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra