Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya fynd kan rädda Galapagos hammarhajar

  Forskare har upptäckt födelseplatser för den ikoniska hammarhajen. Fynden är viktiga framsteg i kampen för att rädda dem från utrotning.
  Hammarhajens unika utseende gör den till en ikonisk art för många områden där den förekommer. Ett av dessa områden är de berömda Galapagosöarna, belägna långt ute till havs på den Ecuadorianska västkusten. Ögruppen är känd för det höga antalet unika djur- och växtarter, vilka motiverade Charles Darwins teorier om evolutionen och naturligt urval (en av öarna heter också just ”Darwin”).
  I november förra året fann man en grogrund, eller naturlig födelseplats, vid en av Galapagosöarna för den flerhorniga hammarhajen (”scalloped hammerhead” eller Sphyrna lewini), en av nio arter av hammarhaj. Det lilla området man funnit är omgivet av mangrove-träd och korallrev, vilket skyddar de små från större hot som andra hajar och människor. Forskare har uttryckt stor entusiasm över fyndet, som gjordes av en slump.
  Samtidigt har forskare nyligen funnit tecken på att vissa individer också migrerar från Galapagos in till det sydamerikanska fastlandet för att föda, vilket innebär att de isåfall riskerar att utsättas för fara från hajfiskare i dessa oskyddade vatten.

  Den flerhornade hammarhajen kan bli upp till 4 meter lång och är en av de större arterna av hammarhaj. Den migrerar genom tropiska vatten över hela världen och likt många andra hajarter är den nu utrotningshotad efter decennier av intensiv jakt på hajfenor. I Ecuadors grannland Costa Rica har populationen av hammarhajar minskat med upp till 90 procent. Trots många krafttag mot hajfensfisket förekommer det fortfarande illegalt runt Galapagos och många andra platser på planeten. Båtarna lägger ofta sina kilometerlånga fiskelinor alldeles utanför de bevakade skyddszonerna.
  Eftersom det tar lång tid för hammarhajen att bli könsmogen drabbas den extra hårt av överfiske. Att kartlägga just födelseplatser för hammarhajen och andra hajarter så att de kan skyddas i tid har därför länge varit ett högprioriterat uppdrag för forskare. Dessa två fynd är därför väldigt viktiga och innebär att man snabbt måste förstärka existerande skyddsmetoder med nya åtgärder, som att skydda hajarnas migrationsrutter mellan Galapagos och fastlandet. Födandet kan visa sig vara en anledning till varför den migrerande hammarhajen observeras så frekvent kring just Galapagos. Utan ordentligt skydd kan det därför röra sig om ett par generationer innan tiotals miljoner år av evolution försvinner.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.