Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Koldioxidhalten i atmosfären ökar alltjämnt och i förra veckan slog ytterligare ett oroväckande rekord.

  I förra veckan uppmättes på Mauna Loa på Hawaii den högsta nivån någonsin av koldioxidhalt i atmosfären så länge människan funnits. Sammantaget uppmättes för vecka 19 hela 421,13 miljondelar (ppm) i atmosfären. Det är en ökning med 2,79 ppm jämfört med samma vecka förra året. För bara 10 år sedan låg halten på 397,38 ppm.

  Sammantaget låg halten koldioxid under april månad på 420,23 ppm, enligt preliminära data.

  Koldioxidhalten ligger nu 49 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.

  Källa: Carbon Brief

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många, många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.