Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ökad energikonsumtion förvandlar städer till värmeöar

  Den ständigt ökande användning av elektriska apparater i världens städer påverkar klimatet mer än tidigare trott. Det visar ny forskning.

  Olika typer av elektriska apparater och maskiner i industrin och våra hem, använder inte enbart energi utan avger även värme som hamnar i atmosfären. Forskare från bland annat Göteborgs universitet har nu i en studie kartlagt hur det här värmeläckaget ser ut världen över.

  Genom att använda sig av en ny beräkningsmetod kan de visa att människans globala förbrukning av energi har trefaldigats på 50 år. Det ger en extra uppvärmning av klimatet, som inte ingår i beräkningen av växthusgasernas effekter. Effekten märks framför allt i storstäder, som blir ”värmeöar” i förhållande till omgivningen.

  Professor Deliang Chen från Göteborgs universitet och en av författarna menar att det här är något man behöver ta hänsyn till i klimatmodellerna:

  Man har inte räknat med det här i klimatsimuleringarna, och det här tillkommer ovanpå effekten av växthusgaser.

  Den ökade energikonsumtionen beräknas motsvara ungefär en tiondel av den klimatpåverkan växthusgaser lett till under samma period och många av världens städer har redan förvandlats till värmeöar. Framöver menar Deliang Chen att effekten antas bli särskilt märkbar i regioner där storstäder ligger nära varandra, till exempel i Kina och i USA:s kustområden och i megastäderna i Asien.

  Det är till exempel Tokyo, Peking, Shanghai, och där kan det orsaka en temperaturökning på 6-8 grader, så det är ganska mycket.

  Samtidigt förväntas den globala energianvändningen att fortsätta öka. Enligt Internationella energirådet IEA kommer exempelvis antalet luftkonditioneringsapparater i Europa dubbleras de närmaste två decennierna som ett resultat av en ökad risk för värmeböljor. Idag har nämligen färre än fem procent av alla europeiska hushåll luftkonditionering jämfört med 90 procent av alla amerikanska hushåll.

  Även om Deliang Chen anser att det kan vara bra bra globalt sett att befolkningen förtätas ökar det samtidigt energiförbrukningen i städerna.

  Det är dags att tänka på att minska den totala energiförbrukningen, säger han.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.