Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oklarheter i Lööfs försvarar för gruvpolicy

  Med utländska investeringar följer jobb, menar näringslivsministern i ett försvarstal för den hårt kritiserade mineralstrategin i gårdagens Dagens Nyheter. Därför behöver de utländska företagen inte betala skatt i Sverige.

  Gruvindustrin är nödvändig för utvecklingen av grön teknik. Metaller behövs för att producera vindkraftsverk, solceller och hybridbilar, fortsätter ministern. Hur hon kan veta att metallerna kommer att användas i detta syfte framgår inte.

  Annie Lööf (C) lyfter fram att det ställs hårda miljökrav på de företag som får tillstånd att öppna gruvor i Sverige. Det är bättre för miljön om gruvorna öppnar här istället för någon annanstans där det inte ställs lika hårda krav. Därför är det bra med låga skatter som lockar hit företagen, menar hon. Företagen ska själva betala för de stora giftutsläpp som kommer att ske i samband med gruvbrytningen.

  Annie Lööf hävdar att mineralstrategin har utarbetats tillsammans med lokala miljöorganisationer. Här nämner hon Urbergsgruppen, en organisation som är djupt kritisk mot en utbredd gruvindustri och som har uttryckt en stark oro över just den mineralstrategi som Lööf syftar till. Organisationens lokala verksamhet är helt centrerad till att stoppa gruvprojekt i Kallak, Rönnbäck och i Ojnareskogen,

  Regeringens gruv- och mineralstrategi har den senaste tiden debatterats flitigt. Kritiken har främst handlat om att utländska företag kan öppna gruvor utan att betala mer än 0,05 % i skatt.

  Regeringen spenderar i dagsläget 400 miljoner kronor varje år på att sanera gifter från nedlagda gruvor.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!