Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Analys

    Goldmann: Gröna ingångsvärden är välkomna, C

    Foto: Mattias Goldmann

    Vad kan Centerpartiet bidra med i klimatomställningen nästa mandatperiod? Mattias Goldmann analyserar partiernas klimatpotential inför valet 2022 utifrån samtal i podden Klimat for dummies.

    Skärpt klimatmål med oklart innehåll. Centerpartiet vill skärpa det svenska målet till ”klimatneutralitet 2040”. Riktigt vad skärpningen konkret skulle innebära, framgår inte i Klimat for Dummies med riksdagsledamot Niels Paarup-Petersen. Men logiken har i alla fall stärkts på sistone – i WWF:s valenkät före sommaren svarade C nej på om Sverige bör ha en årlig utsläppsbudget, men den 22 augusti gjorde C ett utspel om att Sverige visst bör ha en årlig utsläppsbudget. 

    Försvagad föregångsprofil. I nuläget är Sveriges klimatmål tuffare än EU:s: vi ska nå nettonoll 2045, EU som helhet 2050. Att vara först med att göra sådant andra också behöver göra, är en central del av att vara ett föregångsland, men Centerpartiet vill ha samma klimatmål för Sverige som EU. Det är en märklig ändring, även om det kan ses som en akademisk fråga eftersom det är närmast otänkbart att EU skulle skärpa sitt mål till 2040 (SD vill också att Sverige och EU ska ha samma mål, men det uppnås genom att Sverige sänker sina ambitioner).  

    Särskilt mål för minusutsläpp på nationell nivå. Paarup är inte beredd att formulera det, och argumentationen för varför inte minusutsläppen helt enkelt kan subtraheras från Sveriges utsläpp är vag. Självklart kan det vara värdefullt att hålla koll på hur stora minusutsläppen blir, men det gäller ju också jordbrukets utsläpp, försvarets, industrins… I sjupartiöverenskommelsen som gav oss klimatlagen enades man om att det är ineffektivt med en lång rad klimatmål, och det är oklart vad logiken är för att avvika från överenskommelsen. 

    Elproduktionen ska fördubblas till 2030, som egenvärde. Centerpartiet vill på åtta år fördubbla svensk elproduktion, alltså närmare 150 TWh till. 50 TWh kan tillkomma redan nästa mandatperiod, anger de, hur det ska fördubblas till nästnästa anger de däremot inte och varför Sverige ska nå 300 TWh redovisar de inte. Exporten av grön el till Europa ska fördubblas, anger C också – ett tufft mål givet att Sverige redan är störst i Europa på elexport och många nog menar att elen kan göra större nytta på hemmaplan. I vart fall är det ännu ett exempel på en tydlig kontrast mellan C och V, som tvärtom vill stoppa ny elexport från Sverige.

    Ny kärnkraft ser C som orealistisk och deras mål är ”energikällor som är förnybara”. Även om de också lyfter fram solel och biokraft, är en snabbare utbyggnad av vindkraften central för målet – men Energimyndighetens och Naturvårdsverkets förslag på ett i grunden förändrat kommunalt veto avvisas av C som ju har en stark decentraliserad grund. Istället ska fastighetsskatten för elproducerande fastigheter regionaliseras och närboende, ”inte bara markägare”, ska få ersättning när vindkraft etableras – förslag som C drivit länge utan att något hänt.  

    Transporternas omställning till förnybart ska skyndas på och mer biodrivmedel ska produceras nationellt, anger C och Paarup. En central del är reduktionsplikten, som stegvis ökar andelen förnybart i fossil bensin och diesel – och som C medverkat till att frysa. C medverkade också till att sänka skatten på fossila drivmedel och enades med regeringen om retroaktiv skattesänkning, nästan skattebefrielse, för jord- och skogsbrukets användning av fossila bränslen.

    Visst har det varit en speciell tid, men så många åtgärder som gynnat det fossila och missgynnat det förnybara naggar ändå C:s trovärdighet i kanten i denna fråga. C:s förslag på att slopa skatten för biodrivmedel i reduktionsplikten kan ses som plåster på såren, även om EU hittills stoppat det med hänvisning till att det är dubbla stödsystem – Paarup menar att det finns öppningar och att regeringen inte drivit biobränslefrågor gentemot EU-kommissionen med särskilt stor iver. 

    Befintliga bilar ska byggas om, menar C som föreslår ett konverteringsstöd till befintliga bilar. Det har faktiskt beslutats av riksdagen, men inte genomförts. Här finns en klar öppning för C att förverkliga beslutet, med gröna verkstadsjobb runt om i landet, men de bör besvara hur en sådan satsning inte ger ett ”second life” för bilar med orimligt hög förbrukning, höga lokala utsläpp eller dålig säkerhet. C vill också vidga dagens miljöbilsbonus till begagnade bilar, vilket skulle minska utförseln av begagnade el- och gasbilar till kontinenten.

    Den resonerande tonen från Paarup i Klimat for dummies är inte bara en personlig egenskap, utan också rimligen en del av att Centerpartiet i valrörelsen klart markerat att de är beredda att ingå i en S-ledd regering. Då är skarpa redlines inte någon god idé, men gröna ingångsvärden välkomna. 


    Mattias Goldmann är klimatdebattör och författare till boken Klimatsynda!. Lyssna på podden Klimat for dummies.

    Läs också SMB:s partigranskning av Centerpartiets miljö- och klimatpolitik. All vår valbevakning hittar du under Val2022.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.