Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oljepriset ner på noll

  Foto: Public domain

  Efter den senaste tidens nedgång och det senaste dygnets kraftiga fall har priset på WTI-råolja sjunkit till noll för första gången någonsin.

  Det var på måndagen som en priskollaps för den amerikanska så kallade WTI-råoljan rapporterades. Priset har aldrig tidigare sjunkit till noll. Det stora överskottet och minskade efterfrågan på olja ligger delvis bakom. De svenska och europeiska oljepriserna påverkas dock inte lika mycket av prisfallet som de berörda oljeproducerande staterna i den amerikanska mellanvästern.

  Det svenska bensinpriset hänger samman med priset på den så kallade Brent-oljan och det faller inte lika dramatiskt. Men på marginalen kan även svenska bensinpriset sjunka lite ytterligare, säger oljeanalytikern Samuel Ciszuk, till Aftonbladet.

  Medan prisfallet på den amerikanska WTI-oljan var mer än 100 procent under måndagen, är motsvarande siffra på Brent-oljan som produceras i Nordatlanten endast 8 procent. Priset på denna Brent-olja påverkar våra bensinpriser i Sverige mer än priset på WTI-olja. Den stora skillnaden i prisfallet beror delvis på en större lagringskapacitet av överskottsolja i Europa än i USA.

  Men trots att USA nu producerar mer olja än de kan göra av med är det tydligen inget alternativ att tillfälligt stoppa utvinningen.

  Det går inte bara att skruva av kranen, det kan skada oljekällan, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea till DN.

  På sikt menar bedömare att det ändå kan finnas miljövinster med prisraset. Trots att det blir billigare att använda fossila bränslen kommer de de låga priserna antagligen leda till färre investeringar i olja och ett antal producenter lär gå omkull. Tider med billig olja kan också öka den allmänna acceptansen för hårdare miljölagstiftning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.