Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oljesanden ännu smutsigare än befarat

  En forskargrupp från Toronto University visar att industrin kraftigt underskattar riskerna som det medför att utvinna olja ur de enorma fyndigheterna i västra Kanada. Utsläppen av så kallade polycykliska aromatiska kolväten kan bli två till tre gånger högre än vad branschen uppskattat.
  Partiklarna, som har en lång rad skadeverkningar på både hälsa och miljö, frigörs ur dammarna med spillvatten. Detta har branschen inte har tagit med i sina beräkningar.
  Debatten om Kanadas oljesand (även kallad tjärsand) är brinnande aktuell i USA. Där bråkar politiker och opinionsbildare om megabygget Keystone XL, en ledning som ska transportera oljan från Kanada ner till amerikanska raffinaderier vid mexikanska golfen. Pipelinens förespråkare menar att bygget resulterar i både 42000 nya jobb och ökad energisäkerhet. Enligt president Obama är jobbuppgifterna kraftigt överdrivna. Keystones förespråkare hävdar också att ledningen i sig inte kan beskyllas för att bidra till klimatförändringarna, eftersom oljesanden kommer att utvinnas i vilket fall som helst.
  Fyndigheten i Alberta, Kanada, är tillsammans med oljesanden i Venezuela världens största i sitt slag. För att utvinna bränsle ur sanden krävs stora mängder energi. Växthusgasutsläppen per fat färdigt bränsle är minst tre gånger större än för motsvarande mängd råolja. Dessutom bildas stora mängder obrukbara och miljöfarliga restprodukter.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.