Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Joe Biden har annullerat tillståndet som tillåter den kontroversiella oljeledningen Keystone XL att korsa gränsen från Kanada till USA. En stor vinst för miljörörelsen och den amerikanska ursprungsbefolkningen. 

  Keystone XL är en planerad, och delvis utbyggd, oljeledning på 1897 kilometer mellan oljesanden i kanadensiska Alberta och en befintlig oljeledning i amerikanska Nebraska. Risken för olyckor och debatten kring påverkan på klimatet och urfolkens rättigheter har gjort att Keystone XL blivit en av de viktigaste frågorna för den amerikanska miljörörelsen. 

  Keystone XL, som diskuterats i närmare tio år, är en av de största miljöstriderna som upplevts i USA. Före detta president George W. Bush godkände den ursprungliga Keystone-ledningen. Efter mycket motstånd från urfolk och miljörelsen lade president Barack Obama i februari 2015 ett veto för oljeledningen. Obamas beslut revs snabbt upp av hans efterträdare Donald Trump, och nu är det Bidens tur att sätta stopp för planerna.

  Att sätta stopp för Keystone XL-ledningen är en handling av mod och återställande av rättvisa av Biden-administrationen. Det ger urfolksstammar, naturen och framtida generationer hopp när vi står inför hotet med klimatförändringar, sa Faith Spotted Eagle, grundare av Brave Heart Society och medlem av Ihanktonwan Dakota-nationen, till The Guardian. 

  Keystone XL ordern utfärdades på onsdagen som en del av Bidens utlovade rättvisa-, miljö- och klimatåtgärder. De utlovade åtgärderna innebär också återanslutning till Parisavtalet och stopp för byggandet av Mexiko-USA muren. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.