Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Olydig klimataktivist slipper straff i unik dom

  Stockholms tingsrätt har avkunnat en ovanlig dom mot en klimataktivist. Foto: Carl Johan Erikson

  Klimataktivisten Noa Tucker greps och åtalades efter att ha varit med i en olydnadsaktion och stoppat biltrafik på en Stockholmsgata. Han hade uppsåt till gärningen och har begått ett brott, säger tingsrätten. Men han straffas ändå inte. Det är oskäligt att döma ut dagsböter med hänvisning till det hot klimatkrisen utgör, heter det i domen.

  Domen avkunnades i veckan i Stockholms tingsrätt och gäller en händelse på Kungsgatan i Stockholm sensommaren 2022.

  Noa Tucker, arkitekt och aktivist, samt ett 40-tal andra personer blockerade gatan och skapade köer. När polisen kom och bad honom flytta sig vägrade han. Han medger både uppsåt och omständigheterna som sådana. Men i rätten betonade han att både demonstrationsfriheten och nödläget för klimatet gör att han ska betraktas som oskyldig:

  Civil olydnad är sista utvägen för att väcka opinion och förmå politikerna att agera. Det har länge varit ett kritiskt läge. Alla förutsägelser har bekräftats. Vi måste göra allt vi kan, framhöll Tucker i tingsrätten.

  Rätten konstaterar i den niosidiga domen att hans handling, ohörsamhet mot ordningsmakten, inte kan medföra straffrihet genom att åberopa ett nödläge.

  Ändå slipper han alltså påföljd. Rättens resonemang om detta förtjänar att citeras i sin helhet:

  Det är fråga om ett akut nödläge och effekterna av klimatförändringarna är redan påtagliga. Vetenskapen är i stor utsträckning enig om orsakerna till klimatkrisen och kan med stor säkerhet förutsäga konsekvenserna för livsbetingelserna på jorden. Det står klart att följderna kommer att bli katastrofala om inte nödvändiga åtgärder vidtas för att sänka utsläppen. Det står vidare klart att tiden för att vidta åtgärder är mycket knapp. Det kan också konstateras att varken föregående eller nuvarande regering har vidtagit tillräckliga åtgärder.

  Noa Tucker har agerat på grund av att ett av rättsordningen skyddat viktigt intresse är utsatt för fara och att han har begått sin gärning i syfte att undanröja den faran. Mot denna bakgrund menar vi att det framstår som uppenbart oskäligt att utdöma påföljd. Denna bör sålunda efterges.

  Noa Tuckers försvarare, advokaten Pia Björstrand, säger till SMB att hon blev förvånad över utslaget. Hon känner för egen del inte till någon annan dom där en aktivist fått så kallad påföljdseftergift med de skälen som rätten hänvisar till.

  Hon känner inte heller till om domen kommer att överklagas, men tror att det finns risk för att den skulle ändras vid en ny prövning. Eftersom nämndemännen är politiskt tillsatta kan åsikterna hos dessa färga domarna om det handlar om politiskt laddade frågor, betonar hon. Vilket ju definitivt klimathotet gör.

  Hon anser inte oväntat att nämnden resonerat korrekt:

  – Klimatkrisen är ett vetenskapligt faktum. Jag ser det som berömvärt och nödvändigt att rättsväsendet erkänner nödläget och att vårt politiska system uppenbarligen inte kan hantera krisen på det sätt som krävs, säger Pia Björstrand till SMB.

  Tingsrätten var inte enig. Något som skvallrar om att en överprövning i hovrätten inte kan uteslutas. Chefrådmannen och en ledamot håller inte med om domens slutsats och anser att dagsböter ska utgå för olydnadsaktionen.

  Målet har avkunnats på Stockholms tingsrätt avdelning 1 och har nummer B 4628-23

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.