← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Oppositionen kritisk till ny klimatutredning

Foto: Daniel Mueller / Greenpeace

Regeringen vill låta en utredare ha till slutet av 2015 på sig för att ta fram en strategi för det fortsatta klimatarbetet och den så kallade Färdplan 2050.
Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur miljöminister Lena Ek i slutet av förra året skrev på sin Facebook-sida att en ny proposition på klimatområdet var att vänta under våren. Enligt Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson ska Ek till och med ha lovat en sådan proposition.
Men miljöministerns statusuppdatering plockades dock snart bort efter att Supermiljöbloggen uppmärksammat det hela. Och i går stod det klart att det inte blir någon proposition med förslag från regeringen. I stället blir det en ny utredning.
Klimatmagasinet Effekt som fått tag på ett läckt utkast till utredningsdirektivet kan i dag berätta att Miljödepartementet ville ha den nya utredningen klar till i slutet av detta år. Men Finansdepartementets budgetavdelning ville i stället ha utredningen klar till i slutet av 2015, och det blev Finansdepartementet som fick sin vilja igenom. I det färdiga kommittédirektivet (pdf) som kom i går framgår att arbetet ska vara klart i november 2015.
Planerna på den nya utredningen presenterades av regeringen i går i en debattartikel i Sydsvenskan. Här skriver Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) bland annat:

Naturvårdsverket och andra myndigheter har gjort en bred inventering av vad som görs i samhället. Nu tar vi nästa steg för att ta fram lämpliga etappmål för hur utsläppen ska minska till 2050.

Från oppositionen är man kritisk till att det blir en ny utredning, och i dag publicerades två repliker i Sydsvenskan.
Miljöpartiets Åsa Romson skriver bland annat:

Utredningen Klimatfärdplan 2050 som alliansen nu tillsätter finns redan. Naturvårdsverket lämnade den till regeringen för 1,5 år sedan. Vår förhoppning var att några av dess förslag skulle bli verklighet. Istället börjar alliansen nu om från början. Det är som en dålig parodi.

Socialdemokraternas Matilda Ernkrans är inne på samma spår och skriver i sin replik att regeringen beslutat om “en ny utredning om samma sak som redan är utrett”.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra