Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Oroande tongångar från Vita huset väcker frågor om presidentens klimatengagemang

  Trots löften om att sätta klimatet på den politiska agendan har president Bidens administration sedan tillträdet delat ut över 2000 nya tillstånd för att borra efter fossil naturgas, så kallad fracking. Det är den högsta nivån sedan George W Bush var president och väcker starka frågor om Biden menar allvar med sitt klimatengagemang.

  Bland det första Joe Biden gjorde efter inträdet i Vita huset var att föra in USA i Parisavtalet som den vetenskaps- och klimatförnekande företrädaren Donald Trump lämnade ett par år tidigare.

  Biden utlovade under sin valkampanj också krafttag för att börja minska klimatutsläppen. Och han lovade också att det skulle vara slut med att utfärda nya borrnings- och prospekteringstillstånd efter olja och gas. Dock har det blivit precis tvärtom, rapporterar tidningen the Guardian, som i samma artikel nämner fler iögonfallande beslut inom adminstrationen. Supermiljöbloggen rapporterade redan i vintras om utökade borrtillstånd.

  Till exempel har det lämnats klartecken att återuppta sökandet efter gas och olja på en känslig plats, Dinosaur national monument, som rent av tidigare stoppats av Trumpadministrationen efter intensiva påtryckningar från miljöaktivister.

  Bidens administration har också uppmärksammats i medierna för en satsning på vätgasframställning med hjälp av naturgas, en teknik som kritiseras för att vara sämre ur klimatsynpunkt än att bränna naturgasen direkt.

  Om Joe Biden är seriös i sin ambition att agera mot klimatkrisen måste han utnyttja USA:s inflytande för att kapa den fossila energianvändningen, inte stimulera den, skriver professorn i historia och författaren Adam Tooze i ett debattinlägg.

  Professorn skriver som slutkläm att om inte USA kan starta en omställning på hemmaplan, kan landet inte heller vara en ledare av världen i klimatfrågan. Innan den omställningen sker är landet, som den missbrukare av fossilenergi man är vare sig Republikanerna eller Demokraterna styr, fundamentalt oseriöst, betonar han.

  USA:s medverkan i FN:s klimatarbete tog form under bland andra George Bush den äldres presidentskap. Han deltog i det första klimattoppmötet med världens länder, Conference of Parties i Rio 1992. Bush utlovade då att Vita huset skulle ta sig an klimatfrågan kraftfullt och handlingsinriktat.

  Men han lämnade också in en brasklapp för att markera var gränsen gick för vad landet kunde tolerera. ”Den amerikanska livsstilen är inte förhandlingsbar” deklarerade han inför världen länder.

  Eftersom USA är världens största konsument av huvudsakligen fossil energi, räknat per capita, förutom några av de oljerika Gulfstaterna, var detta onekligen en bekymmersam reservation, om klimatet bara kan räddas genom en mycket snabb minskning av just den fossila energianvändningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.