Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Partiernas skillnader inom klimatbiståndet kartlagda

  Foto: partisymboler

  Diakonia har skickat ut en enkät till partierna för att se hur de vill hantera biståndet. De sju riksdagspartierna utom Sverigedemokraterna är överens om mycket inom biståndet, men inte det som har med klimatbistånd att göra.
  OmVärlden skriver:

  När det gäller hur ambitiösa Sveriges utsläppsminskningar ska vara blir blockpolitiken tydlig. MP, S och V anger så kallade kvantifierade utsläppsmål till 2050 på minskningar på mellan 90 och 95 procent. Medan M, KD, FP och C talar om en ”vision om noll nettoutsläpp”. Nettoutsläpp är dock enligt Naturskyddsföreningen ett oklart begrepp som kan innebära utsläppsminskningar på mindre än 70 procent.

  Men de rödgröna är inte heller helt eniga. MP är det enda parti som är beredda att avsätta 2,1 miljarder (en fjortondel av kostnaden för Förbifart Stockholm) som vi 2009 förband oss till att bidra med utöver det redan satta biståndet. Pengarna ska vara öronmärkta för att fattigare länder lättare ska lyckas med klimatomställningen och ingick i ett paket från västvärlden på totalt 100 miljarder. I den här frågan vill V avsätta 1,5 miljarder, samtidigt som Socialdemokraterna och Moderaterna säger nej. De andra partierna (utom SD) svarar ”möjligen”.

  Sverigedemokraterna är inte med i enkäten, men beskrivs av Anki Wood i OmVärlden:

  Sverigedemokraterna har alltså inte ingått i Diakonias enkät. I en intervju med OmVärlden i samband med EU-valet påstod SD-kandidaten Kristina Winberg att partiet vill ge 5,5 miljarder mer i bistånd än regeringen.
  Den uppgiften stämmer dock inte med de motioner partiet har skrivit om sin biståndspolitik. I en motion skriver Sverigedemokraterna att de vill sänka biståndet till 0,7 procent av BNI. Från detta vill de ta bort avräkningarna för flyktingmottagande i Sverige och i stället ge dessa pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sammantaget vill alltså Sverigedemokraterna ge betydligt mindre bistånd än regeringen och övriga partier.

  Det Wood beskriver går alltså stick i stäv med Sverigedemokraternas valaffisch ”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där”.
  Inom Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartier har partiledarna själva svarat, medan Moderaterna och Folkpartiet har svarat som parti.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.