Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Peruansk bonde stämmer tyskt energibolag för klimatförändringar

  Foto: Germanwatch

  En tysk domstol har tagit upp fallet där en peruansk bonde stämmer energijätten RWE för deras bidrag till den globala uppvärmningen. Saúl Luciano Lliuya menar att bolagets enorma växthusgasutsläpp hotar hans familj, hans egendom och stora delar av hans hemstad.
  Lliuya är bosatt i staden Huaraz i nordvästra Peru. Staden hotas av en smältande glaciär vars tinande is faller ner i sjön Palcacocha och riskerar att orsaka en tsunami som skulle kunna dränka hela Huaraz.
  RWE är Tysklands största energibolag och i stämningsansökan menar Lliuya att företaget – i egenskap av en av världens värsta utsläppare – måste betala kostnaden för att skydda hans hem mot glaciären och konsekvenserna av den globala uppvärmningen.
  Så varför är det just RWE som stäms? Jo, bolaget säger själva att de är Europas enskilt största utsläppare av koldioxid och beräknas ligga bakom 0.5 procent av alla utsläpp som gjorts sen industrialiseringen började – men bränner ändå kol i stora lass.
  År 2015 lämnade Lliuya in en stämningsansökan mot RWE till distriktsdomstolen i Essen, Tyskland, där företaget har sitt huvudkontor. RWE menade då att de inte hade att göra med klimatskada i Anderna och gick så långt som att säga att Huaraz inte ens riskerar översvämning.
  Domstolen i Essen avslog Lliuyas stämningsansökan, men Lliuya överklagade till regionsdomstolen i Hamm som beslutade att ta upp fallet. Domstolen kallade stämningen ”välgrundad” och båda sidor ska nu lämna in mer bevis för att domstolen ska kunna bestämma om fallet går vidare.
  Lliuya vill att RWE ska betala 17 000 euro (170 000 kronor) för översvämningsskydd i Huaraz och ersätta honom för de 6384 euro han själv lagt ut för klimatrelaterade skyddsåtgärder.
  Vi är många som hoppas på att fallet kommer bana väg för liknande stämningsansökningar världen över – och att förorenande företag kommer behöva betala notan för sin klimatvidriga verksamhet i framtiden.

  Läs SMB:s tidigare rapportering på fallet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.