Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Plastpåse bäst för miljön – om den inte hamnar i naturen

  En vanlig tunn plastpåse är miljövänligare än både en påse från återvunnen plast, en papperspåse och en ekologisk bomullspåse, enligt en rapport från danska motsvarigheten till Naturvårdsverket. 
  En plastpåse gjord av återvunnet PET-material måste användas minst 35 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, en papperspåse behöver användas minst 43 gånger och en ekologisk bomullspåse behöver användas 20 000 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, enligt rapporten.
  Påståendet att en bomullspåse skulle behövas användas 20 000 gånger har dock fått kritik för att det bygger på en överskattning av bomullsodlingens ozonpåverkan. Rapportförfattarna har därefter sagt att en bomullspåse kan behövas användas 2000–3000 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, vilket trots det fortfarande är många gånger.
  Bomullsodling påverkar ozonlagret genom att exempelvis ozonförstörande lustgas släpps ut från gödslet som används. Om man endast ser till klimatet behöver en ekologisk bomullspåse användas 131 gånger för att vara det bästa alternativet.
  För att påsar ska vara miljövänliga är det viktigt att de är lätta och därmed materialsnåla. Det är även viktigt att de är starka och kan bära mycket, visar rapporten. Att plastpåsar är lätta gör att koldioxidutsläppen per kilo slås ut på många påsar och därför blir utsläppen per plastpåse låga, enligt en annan rapport.
  Den danska rapporten bygger på en livscykelanalys utifrån 15 olika miljöaspekter. Rapporten bygger på de påsar som fanns tillgängliga i danska livsmedelsbutiker 2017. Resultatet gäller förutsatt att påsen lämnas in till avfallssystemet efter användning. Om plastpåsar däremot hamnar i naturen kan den ställa till stor skada. Bland annat bryts de ned till mikroplaster som stannar kvar i hundratals år och kan hamna i fiskars bukar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.