Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Polarbröd om Rockströms förslag: ”Vi stöttar det – mänskligheten behöver ställa om”

  Foto: Andreas Nilsson

  Anna Borgeryd, styrelseordförande och koncernstrateg på bolaget, menar att det är i allas intresse att få fart på omställningen till en uthållig försörjning.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp nyligen, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Anna Borgeryd, styrelseordförande och koncernstrateg på Polarbröd, skriver i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  Vi stöttar det. Mänskligheten behöver ställa om, praktiskt bygga om alla försörjningsflöden så att vi inte övertrasserar planetära gränser och därmed förstör framtida möjligheter att försörja oss. Därför har vi i Polarbröds styrelse lagt målet att i våra flöden vara helt hållbara till 2020. Vi har genom att investera i egen förnybar elproduktion klarat målet för bageriernas energiförsörjning. Fossilfritt Sverige till 2030 skulle öka chanserna att infrastrukturen finns på plats för att vi ska klara vårt 100%-mål också för transporterna. Hållbara råvaror, jordbruket, uppfattar vi som den svåraste utmaningen — inte bara för oss utan för hela samhället— och den kräver gemensamma ansträngningar både från politik och näringsliv.

  För att klara en uthållig matförsörjning tror jag att vi kommer att behöva gradvis skärpt lagstiftning kring hur maten vi äter får produceras, där klimatbelastning bara är en del av problemet. Jag arbetar för att vi ska söka samarbete med andra i norra Europa: Norden och Tyskland känns som naturliga partners i att gå före i omställningen till en uthållig försörjning. Vi har inte minst att lära av Tyskland med sin breda parlamentariska samsyn kring Energiewende: Varför ska inte vi och våra folkvalda kunna ta långsiktigt ansvar när en av världens främsta industrinationer med större utmaningar än Sverige gör det? Naturvetenskap har ingen ideologisk färg. Den sätter bara den objektiva ramen vi oavsett politiska preferenser måste hålla oss inom. Det land eller den region som förstår den spelplanen och investerar, lagstiftar och organiserar sig hållbart kommer att leverera bättre framtida välstånd.

  Hur tror jag sen att övriga näringslivet ser på Rockströms förslag?

  Det finns säkert delar av näringslivet som motsätter sig en sådan lagstiftning, och kanske delar som i brist på tekniska alternativ kommer att behöva dispens för en längre omställningstid. Samtidigt tror jag att när nu korten ligger på bordet, så är den stora majoriteten av Sveriges företagare för ett kraftfullt agerande för att säkra oersättliga värden. För hur många affärsintressen finns det inte för att vi inte ska få fler och värre stormar, för att det fortsatt ska gå att försäkra egendom mot extrema väderhändelser, för att skördar inte ska förstöras och havsnivån inte ska stiga en meter eller mer innan nästa århundrade?

  Sen är vi alla förstås beroende av ett stabilt klimat för en god hälsa, matsäkerhet och önskvärd social utveckling. När NASA-veteranen och klimatforskaren James Hansen i dagarna varnar om att det inte är uteslutet med en tre meters höjning av havsytan redan om 85 år, och vi inser att hälften av världens befolkning bor inom några mil från kusterna med jättestäder som skulle hamna under vatten, så borde vi väl alla få oss en tankeställare? (Och detta riskerar dessutom att hända även om vi klarar tvågradersgränsen.)

  Det handlar alltså inte bara om moral. Det handlar inte heller bara om de enorma kustnära värden som riskerar att gå förlorade eller de massiva klimatflyktingvågor som skulle följa. Det är i allas långsiktiga egenintresse att få fart på omställningen till en uthållig försörjning, en försörjning som inte undergräver framtida möjligheter till ett gott samhälle och ett gott liv.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Centerpartiet om Rockströms förslag: ”Sverige har unikt goda förutsättningar”

  Moderaterna om Rockströms förslag: ”Viktigt att inte flytta utsläppen”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.