Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stor potential att lagra kol i världens skogar

  I dagsläget lagrar de globala skogarna markant mindre kol än vad de har potential att göra, visar en ny studie. Bevarande och återställande av skog samt hållbart skogsbruk är nyckelaspekter som kan bidra till att nå globala klimat- och miljömål.

  Studien som publiceras i tidskriften Nature har samlat flera olika modeller och metoder för koldioxidupptag i världens skogar. Över tvåhundra forskare har bidragit till studien, som kommit fram till att skogarna har stor potential att lagra kol, och därför utgör en viktig faktor för att möta klimatkrisen. Idag lagrar skogarna 328 gigaton (miljarder ton) kol mindre än vad de har kapacitet att göra. Men studien drar även slutsatserna att om fossilutsläppen fortsätter att öka, hotar det ekosystemens förmåga att fånga och lagra kol.

  Efterfrågan på trä och andra skogsbaserade produkter innebär begränsningar i potentialen att bevara och restaurera skog. Efterfrågan ökar när fler aktörer ska ersätta fossilbaserade produkter med mer klimatsmarta alternativ. Detta står därmed i strid med forskningsresultaten som nu visar att ett minskat skogsbruk innebär stora fördelar för klimatet.

  Sverige har stora skogsarealer och rapporten är högst relevant för det svenska skogsbruket. I en intervju med SVT berättar forskaren Stig-Olof Holm från Umeå universitet att avverkningarna har ökat under de senaste åren. Skogsindustrin argumenterar att en nyplanterad och växande skog binder koldioxid och därför kan räknas som koldioxidneutral. Holm belyser däremot att det tar uppemot hundra år för skogen att binda kolet, och det är tid vi inte har om vi ska klara Parisavtalet.

  Vi har en enorm potential att öka inlagring av kol i Sverige genom minskad skogsavverkning av i första hand äldre blandskog, som har högre mångfald, säger Stig-Olof Holm till SVT.

  Den nya studien i Nature understryker vikten av ett effektivt bevarande och brukande av skog för att minska utsläpp och fånga upp koldioxidutsläpp från atmosfären. Detta måste ske i samråd med lokala samhällen, särskilt ursprungsbefolkningar. Deras beslut måste respekteras, och deras rättigheter och välmående prioriteras, betonar studien.

  Läs hela studien här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.