Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Preem omarbetar raffinaderiplanerna

  Oljekoncernen Preem ser över sina planer på utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil inför miljöprövningen hos Mark- och Miljööverdomstolen och regeringen. Med hjälp av ifrågasatt koldioxidavskiljning hoppas bolaget att utsläppen ”bara” ska öka med 30 procent årligen, istället för att dubbleras.

  År 2016 skickade Preem in sin ansökan för att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Då skulle utbyggnaden ge upphov till fördubblade koldioxidutsläpp och landa på 3,4 miljoner ton. Det skulle göra raffinaderiet till den anläggning i landet som släpper ut mest klimatpåverkande gaser. Expansionsplanerna har givit upphov till stora reaktioner eftersom koldioxidutsläppen i Sverige och EU måste minska dramatiskt de kommande åren.

  Nu ser Preem över sina tillbyggnadsplaner. Genom att använda sig av ny teknik inklusive koldioxidåterföring är Preem ”ganska säkra” på att utsläppen kommer öka med cirka 30 procent istället för att dubbleras.

  – Vi har kommit fram till att man hamnar i en nivå på 2,2 miljoner ton koldioxid, säger Peter Abrahamsson, raffinaderichef vid Preemraff till Sveriges Radio.

  Naturskyddsföreningen är en av de som har överklagat Preems ansökan.

  – Vi ser ingen anledning idag att dra tillbaka överklagan, säger chefsjurist Oscar Alarik till Sveriges Radio.

  Det är Mark- och Miljööverdomstolen som behandlar utbyggnadsplanerna först, och i ett senare skede regeringen. När SR frågar Peter Abrahamsson om det är hotet om indraget tillstånd som provocerat fram utsläppsminskningarna säger raffinaderichefen:

  – Tillståndet är ju en fråga. Vi ser ju mera på vårt varumärke. Vi vill inte vara en del utav problemet eller uppfattas som en del av problemet, utan vi vill uppfattas som en del av lösningen.

  Frågan handlar i grund och botten om det är rimligt att under pågående klimatkris ge tillstånd till utbyggnad av fossilindustrin. Även om Preems nya omarbetning blir verklighet skulle det ändå innebära att utsläppen ökar med 500 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar 250 000 Thailandsresor tur och retur.


  Supermiljöbloggen står upp mot fossiljättarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.