Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Premiär för Supermiljöpodden!

  Foto: Vera Telemo och Ellen Palm

  Äntligen är den här! Podden alla efterfrågat. I detta premiäravsnitt av Supermiljöpodden fokuserar våra nya poddmakers Vera Telemo och Ellen Palm på klimat, återvinning, Östersjön och matsvinn.

  SMB:s nya poddare heter Vera Telemo, 26 år gammal och nybliven miljövetare som tidigare har jobbat med studentradion i Lund, och Ellen Palm, 27, som är civilingenjör och jobbar på Lunds universitet med energi- och klimatforskning om bland annat att använda koldioxid som råvara. Hon har också jobbat på studentradion i Lund och driver kampanjen PlastfriNovember.

  De beskriver sig själva mer ingående i podden, men inför första poddavsnittet har vi också ställt dem några korta frågor.

  Vilken miljöutmaning är viktigast?

  Vera: Att ändra människors inställning till planeten vi bor på. Att vi börjar acceptera att jorden är ändlig och dess ekosystem fundamentala för vår överlevnad. Inser vi inte det så kommer vi nog att fortsätta att brottas med nya miljöproblem så fort vi löst de gamla.

  Ellen: På en global nivå tror jag att det viktigaste är att minska utsläppen av växthusgaser och därigenom minska den globala uppvärmningen. Att exempelvis helt upphöra med användandet av fossila bränslen kan bli utmanande, men är inte omöjligt.

  Vad är den bästa lösningen på utmaningen?

  Vera: Utbildning och uppskattning av livet runt om oss.

  Ellen: I egenskap av ingenjör tror jag att tekniken kommer kunna ta oss långt, men inte tillräckligt långt. Globala avtal som bidrar till att länder väljer cirkulära lösningar är troligtvis en nyckelfaktor för att uppnå den totala omställningen.

  Vad är den coolaste samhällsutveckling som hänt 2030?

  Vera: Städer är byggda som ekosystem med kretslopp för ALLT! Allt återvinns, all el produceras från solceller och vindkraftverk, maten odlas i vertikala odlingar inom stadsgränserna, inga bilar bara tåg och cyklar, vattentoaletterna är borta och istället för gödsel använder vi vår egen avföring, så skulle det vara!

  Ellen: Att det privata ägandet blivit omodernt och att vi för att bättre förvalta jordens ändliga resurser delar på allt från boende, transport och prylar.

  Paris – hit eller shit?

  Vera: Hit! Det måste bli en hit, annars vet jag inte vad vi gör.

  Ellen: Hit, alla dagar i veckan. Det kommer att skrivas ett avtal och det kommer att bli bättre än vad som finns idag.

  Lyssna på första podden här, och glöm inte att berätta vad du tyckte efteråt:


  Andra poddar:

  Miljöpodden

  Klimatpodden

  SvD 2 grader

  … Vet du fler? Tipsa oss gärna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra