Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Priset på solceller fortsätter rasa

  Priset på solceller har sjunkit med cirka 10 procent per år sen 1980. Det är sannolikt att priset på solceller kommer att fortsätta sjunka med cirka 10 procent per år under de kommande 15 åren.

  Prisraset på solceller gör att solenergi kan stå för 20 procent av världens energikonsumtion redan år 2027, enligt en rapport som Europeiska kommissionen  och det amerikanska departementet för solenergi finansierat. De här siffrorna är betydligt högre än International Energy Agencys bedömning från 2014 om att solceller i bästa fall kommer att stå för 16 procent av världen energi 2050.  År 2013 stod solenergi för mindre än en procent av världens energi.

  Kostnaden för solceller har sjunkit till cirka en tvåtusendel av vad den var när solceller började användas på 1950-talet. Kol har ungefär samma kostnad nu som i början av 1900-talet och kärnkraftens kostnader har ökat. Men kol är fortfarande det billigaste energislaget.  Solceller och kärnkraft har nu ungefär samma kostnad per kWh. Men enligt rapporten är det svårt att göra en exakt jämförelse mellan kostnaderna av dessa energislag.

  Studien räknar dock inte med hela kostnaden för elproduktionenen, utan bara kostnaden för själva solcellsanläggningen. För att väderberoende energikällor som sol och vind ska kunna stå för en stor del av energiförsörjningen behöver energin kunna lagras. Kostnaden för att lagra solenergi kommer enligt rapporten att bli väldigt viktigt för den totala kostnaden på solel.

  Studien bygger på en lag som kallas Moores lag och som har visat sig vara bra för att göra uppskattningar om framtida teknikkostnader och utveckling.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.