Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Professor: Regeringen kan visst stoppa Vattenfalls brunkolsaffär

    Frågan om ifall regeringen kan stoppa Vattenfall från att sälja sin kolverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH eller om det krävs att också riksdagen vill stoppa affären har diskuterats flitigt den senaste tiden, inte minst i debatter mellan Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

    Miljöpartiet hävdar att det krävs att riksdagen står bakom att brunkolsaffären stoppas, men Vänsterpartiet säger att det är undanflykter. Nu ger sig professorn i civilrätt, Daniel Stattin, in i diskussionen och säger till ETC:

    Bolagsrättsligt finns regler som säger att man kan kalla samman en bolagsstämma väldigt snabbt. Det finns en aktieägare här och det är staten. Detta kan i princip göras på näringsministerns kontor. Bolagsrättsligt tar man bort ägardirektiven eller ger extra direktiv. Det skulle kunna gå på en halvtimme ungefär

    Enligt Johan Nergelius, professor i konstitutionell rätt, är det en tolkningsfråga om ägardirektiven tillåter att regeringen kan stoppa affären. Om affären stoppas skulle ansvarig minister i värsta fall kunna fällas av Konstitutionsutskottet. Nergelius säger om det till ETC att:

    Det får inga juridiska konsekvenser och det är generellt ett problem med KU:s granskning. Det är också ganska ovanligt att det får politiska konsekvenser även om kritiken är hård.

     

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.