Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Putin uttrycker oro för klimatet efter storbränderna i Sibirien

  Den här sommaren har klimatförändringarnas konsekvenser varit tydligare än någonsin tidigare och Ryssland är ett av de länder som drabbats extra hårt. Rysslands president Vladimir Putin har i samband med det gett uttryck för klimatoro, vilket kan ses som en något ändrad attityd i jämförelse med tidigare uttalanden.

  Ryssland har framförallt drabbats av massiva skogsbränder. Bränderna har orsakat rekordstora koldioxidutsläpp och röken har nått ända till Nordpolen. Rysslands president Vladimir Putin har i samband med bränderna uttalat sig och sagt att bränderna saknar motstycke samt att det är viktigt att arbeta systematiskt med klimatfrågan.

  Det här skule kunna tyda på en ny inriktning på Rysslands inställning till klimatfrågan. I december 2020 skrev DN om hur Putin kör med dubbla kort i klimatpolitiken. Han skrev visserligen till sist på Parisavtalet, men sa samtidigt att klimatförändringarna kan innebära fördelar. Han har även sagt att det inte är klarlagt att människan ligger bakom uppvärmningen trots att det tydligt framgår av forskning

  De tidigare indikationerna på klimatförnekelse är extra anmärkningsvärt då Ryssland är ett land som pekats ut som ett område som kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna. Den främsta anledningen till det är landets stora områden med permafrost som riskerar att tina vid varmare temperaturer. 

  Redan 2014 konstaterades det i FOI-rapporten Climate changes and natural disasters att klimatförändringarna bidrar till ett ökande antal naturkatastrofer och tekniska incidenter i Ryssland. I rapporten angavs dessutom att den klimatskeptiska inställningen förhindrade att nödvändiga åtgärder genomfördes.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!