Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Recension: Omställning är viljan att skapa ett nytt samhälle

  I den nya antologin Omställningsrörelsen: globala utmaningar, lokala lösningar vill nätverket Omställningsnätverket visa på bredden och mångfalden inom miljörörelsen. Vår kulturredaktör har läst boken, och ser en samling inspirerande berättelser som ibland är svåra att få grepp om.
  Omställning som koncept har länge funnits inom miljörörelsen. Själva ordet omställning kanske inte användes i de alternativa gröna rörelserna under 1960- och 70-talet, men idéerna uttrycktes bara på ett annat sätt. En vilja att omskapa samhället, att kritisera det rådande samhällssystemet, att använda systemteorier för att förstå brister i hur vår omvärld just nu fungerar – allt detta är koncept som omfamnas inom omställningsrörlesen.
  I den nya boken Omställningsrörelsen, utgiven av organisationen Omställningsnätverket och finansierat av hundratals privatpersoner via crowdfunding, försöker författarna visa på bredden inom omställningsrörelsen I stort. Boken samlar artiklar och reportage skrivna av journalisterna Paula Rooth, Abigail Sykes och Sara Karnehed mellan 2014 och 2017, tidigare publicerade i Landets Fria Tidning. Artikelantologin innehåller även ett antal krönikor av skribenter och ledande personer inom Omställningsnätverket.
  Bilden som träder fram är att omställningsrörelsen är och kan vara allt som går emot den rådande bilden av konsumtion, slit och släng som styrande krafter i vårt samhälle. Omställning är helgkurser i att laga sin egen elektronik. Omställning är lära sig att överleva sig 24 timmar på egen hand i skogen. Omställning är till och med att skapa kulturverksamhet för att skapa liv i en liten bruksort. Omställning är viljan att skapa ett nytt samhälle.
  Men främst är ändå omställningsrörelsen en rörelse för odlare. Småskaliga odlare, ekologiska odlare och hobbyodlare. Det är för odlare som är nyanlända till Sverige från Syrien, eller som behöver skapa arbetstillfällen i landsbygdskommuner i Norrland. Det är odlare som driver upp fröer för att rädda den svenska biologiska mångfalden från patenterade och sterila frösorter. Det är egentligen Gröna vågen 2.0, med ett uns eller två av hållbar företagsverksamhet och coachningsutbildningar i hållbart ledarskap.
  Denna otroliga bredd i omställningsrörelsen som boken visar upp, är också dess största svaghet. I sin ambition att visa upp de främsta och mest inspirerande exemplen inom omställningsrörelsen, skulle den gynnats av en tydligare indelning. Tematiskt eller kronologiskt, det hade spelat mindre roll. Det enda som saknades var ett sätt att hålla samman de olika delarna av bokens artikelmaterial, och försöka sätta in de olika reportagen inom sitt ämnesområde eller i sin tid.
  Trots denna kritik vill jag verkligen rekommendera denna antologi för både den nyfikna amatören, som aldrig hört talas om vad omställning ens är, och till den erfarne återbruksbonden, som ibland kanske behöver lite inspiration för att orka kämpa vidare på gården. Läs den, förundras, och inse hur lätt det är att återanvända och prova själv.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra