Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Redan en tvågradig uppvärmning kan orsaka katastrofala växthusgasutsläpp

  Bild: Florence D. från Pixabay Foto: Florence D. från Pixabay

  Tröskelpunkter kopplade till klimatförändringarna och växthusgasutsläpp är något vi tyvärr behövt lära oss om de senaste åren. Nu visar en ny studie från bland annat Stockholms universitet hur en sådan tröskelpunkt kan innebära att hela 230 miljarder ton lagrad växthusgas i marken riskerar tillföras atmosfären redan vid tvågradig uppvärmning. Det är lika stora mängder växthusgaser som totalt tillförts atmosfären sedan industrialiseringens början.

  En stor del av jordens yta består av mark som varit frusen i tusentals år, så kallad permafrost. Det frusna tillståndet har gjort att nedbrytningsprocesserna av organiskt material gått långsammare, vilket bidragit till att stora mängder kol kunnat lagras där. I och med att den här marken nu sakta men säkert tinas upp riskerar enorma mängder växthusgaser tillföras atmosfären. Den här processen är vad som brukar kallas klimatförändringarnas ”tröskelpunkter”, det vill säga naturliga processer som kan påskynda framtidens klimatförändringar och som kan beskrivas som indirekt orsakade av växthusgasutsläpp kopplade till mänskliga aktiviteter.  

  Fokus i den nya studien är på de potentiella koldioxidutsläpp som kan orsakas av att tidigare frusna organiska material nu börjar tinas upp och att en nedbrytningsprocess av det materialet därmed startar. Det i sin tur kan bidra till en process där marken börjar släppa ifrån sig stora mängder koldioxid.

  När det blir varmare blir det mer bakterier som bryter ner kolet som finns i marken, framförallt i kalla områden där det finns permafrost, säger Gustaf Hugelius, naturgeograf vid Stockholms Universitet och en av medförfattarna till studien, till SVT.

  Det mest uppseendeväckande av resultaten i studien är att det här kan komma att ske redan vid två graders uppvärmning, det vill säga inom det uppvärmningsmål som finns i Parisavtalet. Den gräns vi tidigare trodde var relativt säker visar sig därmed vara betydligt mindre säker. Här kan det finnas orsak att hålla sig till den önskade begränsningen om maximalt 1,5 graders uppvärmning som också finns i Parisavtalet.

  Forskare har tidigare uppskattat att vi kan släppa ut ytterligare 430 miljarder ton kol innan vi når en uppvärmning på 2 grader. Den nya prognosen innebär att vi kanske faktiskt bara har hälften. Detta gör det även mer angeläget att minska de mänskliga utsläppen av växthusgaser så fort som möjligt, säger Birgit Wild, forskare vid Stockholms universitet, till SVT.  

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!