Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regering tvingas minska klimatutsläpp i unik dom

  Regeringen i Nederländerna har dragits inför domstol anklagade av miljöorganisationen Urgenda för att ha gjort för lite för att minska landets utsläpp. Nu har domstolen beslutat att regeringen måste göra mer för att få ner koldioxidutsläppen.

  För Nederländernas del innebär domen att regeringen måste minska utsläppen från växthusgaser med minst 25 procent till slutet av 2020 jämfört med 1990 års nivåer. Det i sin tur kan betyda att flera koleldade kraftverk tvingas stänga, varav två byggdes så sent som 2015 och 2016.

  Två instanser har redan tidigare gett Urgenda rätt och beordrat regeringen att öka takten för att minska utsläppen och nu har Högsta domstolen fällt den slutliga domen.  

  Domen kan komma att inspirera till processer även i andra länder, enligt Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Det pågår redan nu rättsprocesser i 28 länder världen runt kopplade till kampen mot klimatförändringar.

  Jonas Ebbesson är dock tveksam till om en liknande process som den i Nederländerna skulle vara möjlig även i Sverige:

  Att stämma regeringen allmänt blir svårt utifrån hur svensk rätt ser ut idag. Däremot tror jag att staten kan hållas ansvarig för vissa saker, både när det gäller förebyggande åtgärder för att minska mängden växthusgaser och åtgärder för att anpassa sig till klimatförändringarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!