Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen bryter mot sin egen klimatlag

  Statsminister Stefan Löfven Statsrådsberedningen Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Sveriges klimatpolitik sågas vid fotknölarna i Klimatpolitiska rådets nya rapport. Nu måste regeringen och samarbetspartierna se till att klimatpolitiken skärps.

  Under torsdagen presenterade Klimatpolitiska rådet den årliga rapport som utvärderar Sveriges klimatpolitik. Årets upplaga av rapporten fokuserar på den klimathandlingsplan som regeringen la fram i december.

  Kritiken är inte nådig. Rådet menar att inget av klimatmålen kommer att nås med nuvarande förutsättningar och beslutad politik. Handlingsplanen innehåller 132 punkter, men bedömer inte effekterna av åtgärderna.

  Den största bristen i handlingsplanen är att regeringen inte redovisar i vilken mån planen förväntas bidra till att klimatmålen kan nås. Insatserna är dessutom genomgående diffust beskrivna och utan tidplan. Handlingsplanen uppfyller därför inte klimatlagens krav, säger Klimatpolitiska rådets ordförande, Ingrid Bonde.

  Sågningen välkomnas av den liberala tankesmedjan Fores.

  Det är tragiskt att samma partier som satt vid makten när Klimatramverket röstades igenom nu döms ut av Klimatpolitiska rådet. Det är också problematiskt att regeringen inte ens uppfyller Klimatlagens krav på redovisning av vad besluten kan betyda för växthusgasutsläppen, säger Mette Kahlin McVeigh, chef för Fores Klimatprogram.

  Greenpeace lyfter i sin kritik fram rådets slutsats att klimatramverket måste integreras i budgetarbetet.

  Finansdepartementet måste bli ett klimatdepartement. Så länge svenska miljarder flödar till fossilindustrin kommer vi inte nå klimatmålet om fossilfrihet eller kunna skapa ett tryggt hållbart samhälle för framtiden, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.