Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen får beröm för att man ändrar sig om kritiserat klimatkompensationsförslag

  Foto: Miljöpartiet

  Nu ska alternativa förslag ses över.

  Regeringen har tidigare gjort klart att man vill ge företag ökade incitament till att köpa in och annullera utsläppsrätter. Ett förslag som rört avdragsrätt för företag som klimatkompenserar på det här sättet har varit ute på remiss, men förslaget har väckt stark kritik.

  Exempelvis Göran Wiklund, konsult på U&We och strategisk rådgivare till ZeroMission som är ledande svensk leverantör av klimatkompensation, skrev nyligen så här i en debattartikel på Aktuell Hållbarhet:

  Klimatkompensation har kommit att bli en vedertagen form för klimatansvar. Det är en extra utgift som kan ses som en intern skattepålaga. Företag tar naturligtvis inte denna kostnad för att vara generösa eller för att de har råd utan för att det påverkar affärerna gynnsamt. Klimatkompensation som en del av klimatstrategin syftar till att öka lönsamheten, ge mer försäljning och förbättra varumärket. Ur politisk synvinkel bör alltså inriktningen vara att inte bara underlätta för företag att ta frivilligt klimatansvar utan också att aktivt stimulera till detta.

  Hur svårt detta är blir tydligt när regeringen nu vill införa restriktioner för hur klimatkompensation ska tillåtas skattemässigt. Man har kommit fram till att andra former för kompensation än EU:s utsläppsrätter ska anses utgöra gåva och inte ges avdragsrätt. Kompensationsformer utanför EU:s system utgör kanske 95 procent av all frivillig kompensation som som görs av svenska företag och organisationer. Utan avdragsrätt blir de då dyrare. Det påverkar därmed efterfrågan negativt och företagens samlade klimatkompensation kommer att minska i stället för att öka.

  När regeringen tidigare i veckan presenterade 2017 års budgetproposition (pdf) presenterade man dock en nyhet kring denna fråga:

  Regeringen väljer att inte gå vidare med det remitterade förslaget utan avser i stället att se över alternativa förslag på skatteavdrag för företag och privatpersoner som minskar utsläppsutrymmet.

  Per Bolund (MP), som är finansmarknads- och konsumentminister samt biträdande finansminister, ger följande förklaring till Supermiljöbloggen:

  – Vi kommer fortsätta att arbeta med frågan så att det här blir bättre fungerande i relation till hur man jobbar på marknaden i dag. Det har varit några olika delar som det har kommit kritik emot, dels vilka vägar för klimatkompensation man kan välja och dels också vilka aktiviteter man kan klimatkompensera för. Båda två fortsätter vi nu att arbeta med för att det här ska landa bra.

  ZeroMission välkomnar regeringens kursändring och skriver i ett pressmeddelande:

  Vi har drivit ärendet att avdragsrätt ska gälla för all certifierad projektbaserad klimatkompensation och det är ett glädjande beslut för oss och alla andra som varit med och drivit debatten. Nu ser vi fram emot ett bättre förslag från regeringen som stödjer företag som tar klimatansvar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra