Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen kritiseras efter köttuttalande

  Foto: Svenskt kött

  Landsbygdsministern ser inga miljöproblem med att det äts mycket kött i Sverige, trots att regeringens egna expertmyndigheter tycker annorlunda. 

  Svenska myndigheter har länge påtalat att den svenska köttkonsumtionen behöver minska. Exempelvis Naturvårdsverket skriver i sin rapport Köttkonsumtionens klimatpåverkan (pdf):

  En viss minskning av svensk köttkonsumtion skulle utöver minskad klimatpåverkan även kunna gynna folkhälsa och ge bättre förutsättningar för den globala livsmedelsförsörjningen.

  I en rapport om det svenska miljömålsarbetet (pdf) som publicerades förra året skriver även myndigheten:

  Nuvarande trender med ökande utsläpp av växthusgaser från konsumtion av kött behöver vända om vi ska nå målet om begränsad klimatpåverkan och generationsmålet. Potentialen för att minska köttkonsumtionens klimatpåverkan är större med minskad konsumtion än med förändringar i den svenska köttproduktionen eftersom en stor del av det som konsumeras produceras utanför Sveriges gränser. Troligen krävs en rejäl höjning av priset på kött om det ska få någon tydlig effekt.

  Också Jordbruksverket är inne på ett liknande spår och inleder sin rapport Hållbar köttkonsumtion – Vad är det? Hur når vi dit? (pdf) på följande sätt:

  Vi i västvärlden behöver äta mindre kött för att utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktionen ska minska. I synnerhet nötkött bidrar med stora utsläpp av växthusgaser. Vi behöver också äta mindre kött för att jordens resurser ska räcka till att producera mat åt alla. Det gäller alla köttslag. Köttkonsumtionen kan minskas genom att i första hand slänga mindre mat men även genom att äta mindre köttportioner eller kött mer sällan. Ur hälsosynpunkt behöver vi inte äta så mycket kött som vi i genomsnitt gör i Sverige i dag. I stället kan vi ur såväl hälso- som miljösynpunkt öka intaget av vegetabilier. Dessutom går det åt mindre resurser om vi äter mer vegetabilier i stället för kött.

  Regeringen håller just nu på att utarbeta en livsmedelsstrategi som syftar till att göra jordbruket mer hållbart och miljövänligt. Men Sveriges radio kan i dag avslöja att det inte finns några planer på att ta sig an den svenska köttkonsumtionen genom strategin.  När landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) får frågan av Sveriges radios reporter om han alls ser några problem med att det äts mycket kött i Sverige svarar han:

  – Nej inte ser jag det inte.

  Uttalandet har kritiserats, bland annat av Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl, som säger till Svenska dagbladet:

  – Jag blir förvånad och bekymrad över landsbygdsministerns uttalande. Vetenskapen är glasklar. Forskning visar att köttkonsumtion och köttproduktion har en stor miljöpåverkan.

  Även Greenpeace Sverigechef, Annika Jacobson, stämmer in i kritiken och säger till Dagens arena:

  – Ska man ta hållbarhetsfrågan på allvar måste man inkludera köttproduktionens inverkan på klimat, hälsa, antibiotikaresistens och vattenförbrukning i en livsmedelsstrategi. Det handlar inte om pekpinnar, förstår man inte den kopplingen är man i otakt med tiden.

  Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson, riksdagsledamoten Matilda Ernkrans, kritiserar även hon uttalandet från landsbygdsministern, rapporterar Altinget.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.