Regeringen säljer Vattenfalls kol
Frågan om Sverige ska sälja Vattenfalls brunkol har varit en av de mest omdiskuterade miljöfrågorna under de senaste åren. Nu är den avgjord. Idag meddelade regeringen att man säljer Vattenfalls fyra brunkolseldade kraftverk och tillhörande kolgruvor till det tjeckiska bolaget EPH.
Regeringen presenterade samtidigt ett förslag om att 300 miljoner kronor ska avsättas årligen från och med 2018 för att köpa utsläppsrätter som sedan skrotas. Med nuvarande pris på utsläppsrätter innebär detta att utsläpp motsvarande cirka 7 miljoner ton koldioxid kommer att kunna köpas in och skrotas årligen.
Klimatminister Isabella Lövin (MP) och miljöminister Karolina Skog (MP) motiverar på DN Debatt beslutet med att:
Utsläppsbromsen är ett nytt sätt att jobba med klimatpolitik som är ekonomiskt rationellt och höjer kostnaden för att släppa ut. Denna åtgärd ligger inom regeringens mandat att styra i rätt riktning, vilket vi gör med utsläppsbromsen. Att styra över statliga bolag utan att ha mandat från riksdagen gör det inte.
Beslutet möter hård kritik. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk och säger:
Vi vet att det här förtaget som köper kommer att försöka gräva och elda upp så mycket kol de kan. Det är precis det som klimatet inte tål.
Miljörörelsen är mycket kritiska. Greenpeace Sverige-chef Annika Jacobson säger till DN:
Sverige har en historisk möjlighet att säkerställa att ett av Europas största brunkolsfyndighet stannar i marken, men det misslyckas man fullständigt med. Till råga på allt säljer man till ett företag som inte har det mest grundläggande hållbarhetsarbetet på plats och som dessutom sagt att man hoppas på en europeisk kolrenässans,
Tim Ratcliffe från den internationella miljöorganisationen 350.org säger:
Sweden has the power and responsibility to ensure the carbon it owns stays in the ground. Slavery didn’t end by selling slaves to someone else. A climate crisis can only be averted by keeping fossil fuels in the ground and carbon trading has consistently failed to do that.
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger:
Att regeringen nu säger att man ska köpa utsläppsrätter är en klen tröst. Vi vet att det finns ett stort överskott. Ska det få någon effekt att köpa utsläppsrätter måste överskottet försvinna och EU se till att priset på utsläppsrätter bli korrekt och funktionellt. 300 miljoner per år är inte det mest effektiva sättet att använda statens pengar
Mattias Goldmann, VD på den gröna och liberala tankesmedjan Fores skriver på Twitter:
Regeringens 300 milj kr/år för köpa utsläppsrätter visar vad Mp kostar och kräver, inte vad kolet kostar eller klimatet kräver.
Beslutet väcker också intern kritik inom Miljöpartiet. Riksdagsledamoten Carl Schlyter skriver:
Nu har vi sålt kolet och tappat väljarna. Vi hade ett val, att riskera ministerposterna genom att göra kolet till kabinettsfråga och kanske vinna den eller att förlora regeringsmakten. Jag tycker att klimatfrågan och att visa vägen genom globalt ledarskap i hur man hanterar statligt ägda fossila ”stranded assets” är en fråga där grön regeringsmakt ställs på sin spets.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till