Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen skärper kraven mot universitetens flygresor

  Foto: Pixabay

  Svenska universitet och högskolor måste stärka sitt arbete för en hållbar utveckling. Det kräver regeringen i sitt regleringsbrev. 

  Varje år mottar svenska universitet och högskolor ett regleringsbrev från regeringen, där uppdrag som kan röra allt från jämställdhet till utbildningsutbud skrivs in. Enligt regleringsbrevet för budgetåret 2020 får lärosätena i uppdrag att stärka sitt arbete för en hållbar utveckling, att redovisa hur det gjorts och hur man planerar att arbeta framöver. Arbetet ska vara kopplat till de globala målen för hållbar utveckling.

  Hur detta ska gå till är dock inte inte tydligt definierat. Matilda Ernkrans, ansvarig minister för högre utbildning och forskning, säger att varje universitet och högskola måste hitta sin egen väg. 

  Universiteten är självständiga myndigheter. Jag och regeringen styr med hjälp av regleringsbrev. Nu förstärker vi skrivningen och inför tydliga redovisningskrav.

  Högskolor och universitet tillhör de myndigheter som släpper ut allra mest koldioxid. Tjänsteresorna är en av lärosätenas stora utsläppspost och majoriteten av utsläppen kommer från flygresor. Och det spelar roll vad universitet och högskolor gör för klimatet. 76.000 personer är nämligen anställda vid lärosäten i Sverige.

  Som stöd för lärosätena har regeringen tagit fram en klimathandlingsplan. Bland annat kan universiteten införa så kallad klimatväxling, vilket innebär att man vid resor som ger stor klimatpåverkan sätter in pengar på en särskild fond. Pengarna ska sedan kunna användas till exempelvis resor med kollektivtrafik. Ett annat sätt att minska klimatpåverkan från resor är att hålla fler digitala möten.

  Redan tidigare har dock universiteten kritiserats för att släpa efter när flyg ska ersättas av digitala möten. DN har tidigare rapporterat om att studenter vid Göteborgs universitet kritiserat de anställdas flygvanor. Bland annat gjordes drygt 8.000 flygresor på sträckor som var kortare än 50 mil under förra året.

  En utmaning är att de stora universiteten är decentraliserade och heterogena organisationer och att resekulturen sitter i väggarna. För att förändra detta rekryterade Lunds universitet nyligen en person som på heltid ska arbeta med digitala möten. Peter Arnfalk, forskare på Internationella miljöinstitutet, välkomnar universitetets nya resepolicy, som uppmanar anställda att noga överväga alternativ till flyg. Samtidigt betonar han att flyget signalerar status inom den akademiska världen, vilket kan utgöra ett hinder till förändring:

  Någon tycker jag är så viktig att de är beredda att betala för att jag ska resa hit eller dit. Kanske för att flyga till Bangkok och tala i femton minuter på en miljökonferens, som jag gjorde en gång. Där kan man verkligen ifrågasätta nyttan kontra miljökostnaden.

  Matilda Ernkrans säger att universiteten och högskolornas många internationella samarbeten innebär en utmaning för klimatomställningen:

  Man måste hitta en balans där man fortsätter att bidra med att producera ledande forskning och kunskap, samtidigt som man också behöver förstärka arbetet med hur de tar ansvar för egna utsläpp. 

  Som ett självpåtaget åtagande har 36 svenska lärosäten anslutit sig till ett klimat­ramverk där de ska ta fram en konkret klimatstrategi för att bidra till att uppfylla 1,5-gradersmålet för år 2030 genom sin utbildning, forskning och samverkan, samt minska sina egna utsläpp. Satsningen är dock frivillig och det finns ingen organisation som följer upp så det faller istället på den egna personalen och studenterna att göra detta. Om detta räcker återstår att se, men det är ett steg i rätt riktning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra